Nagrada

Mladi Ljubušak briljirao u UN-u

UN
VL FOTO
19.04.2012.
u 11:45

KONFERENCIJA NMUN je najveća i najpriznatija simulacija Ujedinjenih naroda namijenjena studentima iz cijeloga svijeta

Mladi Ljubušak Valentino Grbavac koji studira na Macalester Collegeu u St. Paulu u američkoj saveznoj državi Minnesoti, kao član tima tog sveučilišta osvojio je nagradu za najbolji nastup na NMUN konferenciji u New Yorku.

3000 studenata

NMUN je najveća i najpriznatija simulacija Ujedinjenih naroda, namijenjena studentima iz cijelog svijeta, na kojoj svake godine sudjeluje oko 300 izaslanstava s najboljih koledža i fakulteta iz SAD-a, Kanade, Australije, Europe, Latinske Amerike i Azije, natječući se u poznavanju politike, međunarodnih pregovora, retorike i sl. Između 300 izaslanstava i više od 3000 studenata - izaslanika, Valentinovo izaslanstvo je izabrano kao jedno od deset najboljih izaslanstava na ovom događaju. Tema nadmetanja bila je predstavljanje Libije.

Valentino Grbavac je student prve godine na Macalester Collegeu u St. Paulu gdje studira političke znanosti i povijest. Macalester College je jedan od 25 najboljih koledža u SAD-u a Valentino Grbavac je dobio priliku za četverogodišnji studij na ovom koledžu skupa s dvije stipendije vrijedne 220.000 dolara, nakon završene međunarodne srednje škole United World College of Adriatic u Duinu pored Trsta. Naime, Grbavac se nakon dvije godine gimnazije Tina Ujevića u Vrgorcu javio na natječaj međunarodnog internata UWCAD, gdje je nastavio školovanje po međunarodnom IB programu, koji odgovara trećem i četvrtom razredu naše gimnazije. Time je otvorio mogućnost studiranja diljem svijeta, ali i uspješne međunarodne karijere. Mnogi već sada u njemu vide vrsnog diplomata u budućnosti. Naime, nakon diplomiranja na Macalesteru, Valentino planira upisati magisterij Međunarodnih odnosa na London School of Economics and Political Science u Engleskoj.

Sjajan uvod

Nema dvojbe kako je to sjajan uvod u diplomatsku karijeru, koju bi jednog dana, između ostaloga, mogao okruniti dužnosti hrvatskog ili bosanskohercegovačkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima.

Kaže kako mu nedostaje rodna Hercegovina i Ljubuški, ali u svibnju dolazi u posjet domovini pa se nadamo kako će uspjeti dio svojih iskustava, znanja, međunarodnih kontakata ali i energije prenijeti i na druge hercegovačke gimnazijalce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?