Nepreciznost

Ministar “pogreškom” ukinuo hrvatski program pa ga mijenja

Škola
05.09.2012.
u 09:38

Pored ovih, čuju se i problemi oko prijama nastavnika, organizacija nastave, “dvije škole pod istim krovom”, opremanje i drugo.

Premda se očekivalo kako bi početak ove školske godine mogao biti bez političkih prepucavanja, što je bila praksa u posljednjih dvadesetak početaka, da se to ne dogodi pobrinule su se mnoge političke stranke i pojedinci. Dok učenici imaju problema s preteškim školskim torbama, a njihovi roditelji kako napuniti iste, oni koji nemaju takvih briga odlukama i komentarima pokušavaju pomutiti što se pomutiti da.

Jedinstveni programi

Tako je odluka Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a od 30. kolovoza. 2012. godine u kojoj se donosi “Nastavni plan i program devetogodišnjeg odgoja i obrazovanja u HNŽ-u“ te izjava ministra Hadžiomerovića o jedinstvenom NPP, uzburkala i onako nemirne vode u državi Bosni i Hercegovini.

- Dana 7. srpnja 2010. ministarstvo je donijelo odluku o jedinstvenom Nastavnom planu (naziv predmeta, godine učenja, broj sati), a nikad nitko još nije govorio o jedinstvenom nastavnom programu niti bi Zavod za školstvo sudjelovao u takvim poslovima. Hrvatsko obrazovanje u HNŽ-u ima svoj nastavni program, što ga korektno provodi uz nadzor Zavoda za školstvo, reagirao je dopisom ravnatelj Zavoda za školstvo Jago Musa. Kako tvrdi Musa, jučer je reagirao i kod predsjednika Vlade HNŽ-a Denisa Lasića, s kojim je skupa razgovarao s ministrom obrazovanja HNŽ-a Zlatkom Hadžiomerovićem te kako su dogovorili da će uskoro sve biti ispravljeno po zakonu te da će ispravka biti objavljena.

Neprecizno napisano

- Točno je to. Razgovarao sam s ministrom Hadžiomerovićem, koji mi je obećao kako će, recimo tako, jedna nepreciznost, uskoro biti ispravljena. Radi se prosto o jednoj nejasno definiranoj odluci. Ne postoji nikakav jedinstveni nastavni plan i program. NPP na hrvatskome jeziku je neupitan. Mi ni na koji način ne bi pristali na tako nešto tvrdi predsjednik Lasić. Na telefon od ureda ministra Hadžiomeroviće nitko se nije javljao, pretpostavka je da je početak školske godine te da Ministar ima dosta posla. Upitan zašto se o školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji često spominje segregacija, predsjednik Lasić je pojasnio: želim reći da nema segregacije u našim školama. Djeca i roditelji se mogu slobodno opredijeliti za koji će se NPP opredijeliti. Dao Bog da je takvo stanje u drugim županijama kao što ovdje imamo ovo bogatstvo različitosti koje se pak u drugim sredinama niječe, komentirao je Lasić.Pored ovih, čuju se i problemi oko prijama nastavnika, organizacija nastave, “dvije škole pod istim krovom”, opremanje i drugo.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:18 06.09.2012.

Tako bi se i u rvacku mogli ministri setiti ukidanja rvackog i uvođenja "jednog jedinstvenog" jezika regiona, kojeg "svi raziumedu", po naputku savetnice kordić....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?