Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ministar Cikotić obmanuo vojnike i ministarstvo

Ministarstvo obrane nije zatražilo niti jedne marke za rješenje mirovinskih obveza razvojačenim braniteljima
17. veljače 2011. u 08:28 0 komentara 4 prikaza
Ministar obrane Selmo Cikotić
Foto: BRACO SELIMOVIĆ

Razvojačeni branitelji i pripadnici Oružanih snaga BiH okupili su se jučer ispred zgrade zajedničkih institucija tražeći izmirenje obveza za umirovljenje. Nakon susreta u Ministarstvu financija utvrđeno je da Ministarstvo obrane nije dostavilo konačan popis razvojačenih vojnika koji trebaju biti umirovljeni.

Otpisao vojnike


No nije to jedina obmana i klasična manipulacija kojom se poslužio državni ministar Selmo Cikotić koji je, da stvar bude do kraja isprostituizirana, podržao zahtjeve branitelja. Istina je, naime, da Ministarstvu financija nije dostavljen popis branitelja koji trebaju ići u mirovinu, ali što je puno važnije, te zahtjev za izdvajanje novca za podmirenje obveza za umirovljenje.

Znači, Cikotić je već otpisao ove vojnike, a s druge strane nije poduzeo ništa kako bi unutar svoga ministarstva predvidio novac za isplatu potrebnih obveza. Problem je, kako doznajemo, nastao unutar samoga ministarstva obrane budući da Republika Srpska ne provodi ove mjere zbrinjavanja vojnika ili izmirivanja obveza za mirovinsko osiguranje, dok se to u Federaciji sufinancira posredstvom raznih fondova. Potvrdio je to i zamjenik ministra obrane BiH Živko Marjanac koji smatra da Zakon o službi u Oružanim snagama nije u skladu s Ustavom BiH jer jedino entitetski mirovinski fondovi mogu vršiti umirovljenje.

RS protiv


Marjanac smatra da je ovaj zakon, kojim se definira pravo na umirovljenje nakon službe u OS, donesen s čisto političkim motivima, radi dobivanja glasova na izborima, očito aludirajući na svoga kolegu, bivšeg armijskog časnika Selmana Cikotića. Problem nastao s neizmirenim obvezama moguće je riješiti tek ako protokoli o isplati sredstava budu biti potpisani u oba entiteta, a to može uslijediti tek ako Parlamentarna skupština BiH usvoji proračun institucija BiH za 2011. godinu koji bi uključivao sredstva za provedbu ovog zakona.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.