KORIZMENA PORUKA

Mile Bogović: Dužni smo obilježiti grobove komunističkih žrtava

\'POKLIK....FOTOREP..........13.01.2000. MONSINJOR  DR.MILE BOGOVIC SNIMIO MARKO CULJAT\'
18.03.2011.
u 08:53

Obveza je našeg naraštaja da odradi dug prema žrtvama, jer prethodni nije to smio činiti

Obveza današnjeg naraštaja je odraditi dug prema žrtvama i obilježiti grobove komunističkih žrtava, jer to prethodni naraštaj nije smio činiti, poručio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović u svojoj korizmenoj poslanici.

- U zadnje vrijeme sve više se u javnosti u nas govori o ljudima kojima je bilo oduzeto pravo na grob i na pokop. Među njima su naši djedovi i očevi, bake i majke, naša braća i sestre. Na tisuće i tisuće ljudskih kostura ili razbacanih ljudskih kostiju otkriva se u brojnim jamama po Hrvatskoj i Sloveniji. Dugo se o tome nije smjelo govoriti. Sada se govori, ali pitanje je jesmo li se mi, naša hrvatska javnost, prema toj činjenici ispravno postavili. Kršćani trebaju prednjačiti u izrazu poštivanja prema brojnim nevino stradalima i odbačenima na način nedostojan čovjeka. Takvih slučajeva imamo i u bližoj prošlosti. Još i danas mnoge naše majke mole vlasti da dobiju i sahrane tijela svoje djece, stradalih branitelja - piše mons. Bogović, dodajući da su u spomenutim jamama brojni nevini i zaslužni ljudi, a nemilosrdno im je pogaženo ime i svako ljudsko dostojanstvo.

- Među njima bilo je mnogo onih koji su hrabro svjedočili svoje vjerničko, ljudsko i narodnosno uvjerenje od 1945. do 1990. Komunizam je zaustavljao protok dobrote koju su oni pokrenuli. Nije se smjelo lijepo govoriti o Stepincu. Loše da! I o mnogim drugima. Te postavljene brane negdje još i dalje stoje. S druge strane, mnogo smo toga prepustili zaboravu. Dignimo postavljene brane i spašavajmo od zaborava sve ono što je bilo lijepo u prošlosti ove sredine. Čuvati a ne odbacivati lijepo i vrijedno iz svoje prošlosti. Obveza je našeg naraštaja da odradi dug prema žrtvama. Prethodni naraštaj nije to smio činiti. Naš naraštaj to može i treba učiniti - kategoričan je biskup Bogović, posebno naglašavajući želju pape Benedikta XVI. da posjeti Stepinčev grob.

- Komunistička vlast u našoj zemlji smatrala je zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca opasnim za svoju vlast i proglasila ga zločincem kako bi ga mogla ukloniti, iako su njegovi tužitelji znali da imaju pred sobom pravednika. Stepinac nam je primjer kako se gradi bolja budućnost svojoj braći, kako se grade zdravi temelji za siguran život onima koji će nakon nas doći. Znati živjeti za njih, poučavati ih u pravoj nauci, biti svjetlo u njihovim traženjima - poručuje gospićko-senjski biskup.

On tvrdi kako nikakva tehnika to ne može nadomjestiti.

- Mnogo toga za ljudsko društvo mogu učiniti dobri znalci: filozofi, tehničari, liječnici, političari. Ali svakako za suživot i sretno zajedništvo potrebni su ljudi koji su spremni cijeloga sebe ugraditi za dobro drugih, iz ljubavi prema njima. To su oni koje nazivamo vjernima svjedocima Kristovim (mučenicima). Takvih Europa ima u svojoj povijesti i treba se na njih osloniti i na njima graditi svoju budućnost; Hrvati takvih imaju u svojoj daljoj i bližoj povijesti. Među njima se ističe lik bl. Alojzija Stepinca kojega je Ivan Pavao II. podigao za uzor svim kršćanima a – dakako – u prvom redu nama hrvatskim katolicima - poručuje mons. Bogović, dodajući kako je Papa uvjeren, a i službena Crkva je to objavila, da grob u koji je položeno tijelo Alojzija Stepinca "ima u sebi kristovske snage koja donosi obilate plodove".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

CI
cinbenik
19:08 18.03.2011.

Toliko plakati za porazom crkvene politike u 2S.R i ljudima za ciju ste smrt dijelom i vi krivi nije covjcanski.Kada ste culi Japance da prozivaju Ameriku za atomsku bombu,Nijemce za takodje pobijene na kraju 2 S.R.........Samo budala moze biti protiv pronalaska i dostojno sahranjivanje svih poginulih u ratu,ali to nije jedini cilj ima tu i politizacije tih jadnih i napacenih Hrvata ciji bi ostaci trebali ukazivti na zlocin.Predlazem takodje da se pronadju tijela iz Seljacke Bune i kazne svi oni koji su ih ubijali,tekodje da se kazne ubice iz Turskog doba na Krbavi........

BK
B Kosa
22:13 25.03.2011.

Moj cinbenik tvoje pisanje ovako sramotno i neprijateljski je crkvu krivis po komunisticki crkva nikada nije imala vojsku ni oruzje po tebi svatko kriv samo nisu titini usljivi partizani koji su zive ljude bacali u jame i zazidivali u tunele inapustane rudnike

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?