ivan miklenić:

'Milanović želi stvoriti razdor između Crkve i Sv. Stolice'

Milanović Bozanić
Jurica Galoić/PIXSELL
18.08.2013.
u 10:54

Vrlo je neobično da predsjednik Vlade Katoličku crkvu svodi na državu Vatikan, šokiran je Kaptol

Crkva je šokirana izjavom premijera Zorana Milanovića da je za njega "Katolička crkva Rim, Rimska crkva i njihovi predstavnici u Hrvatskoj, a to je papinski nuncij" te da "sa svima njima imamo odlične odnose", a što se tiče Katoličke crkve u Hrvatskoj, nju svaki dan predstavlja netko treći, tako da je to teško definirati".

– Vrlo je neobično da predsjednik Vlade Katoličku crkvu svodi na državu Vatikan i na njezine predstavnike. Ne znam je li riječ o nepoznavanju crkvene stvarnosti ili o pokušaju da se stvara razdor između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Svete Stolice – komentirao je Milanovićevu izjavu glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Dužni služiti

– Ako bi to bio stvarni, službeni politički stav sadašnje Vlade, onda je to iznimno velik problem jer bi to značilo nepoštovanje biti same Katoličke crkve u Hrvatskoj i Katoličke crkve kao takve. Značilo bi to i nepoštovanje smisla ugovora sa Svetom Stolicom, Ustava i zakona koji reguliraju položaj i ulogu Katoličke crkve u Hrvatskoj. Značilo bi to neuvažavanje činjenice da se 86,32 posto hrvatskih građana slobodno deklariralo kao katolici, kao pripadnici Katoličke crkve u Hrvatskoj i da su oni stvarnost hrvatskoga društva kojemu je Vlada dužna služiti – kaže Miklenić i dodaje da Milanovićeva izjava, zapravo, "otkriva zašto Vlada izbjegava dijalog s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj: potpuno podcjenjuje i omalovažava Crkvu, katoličke vjernike".

– Iz te izjave se vidi da Vlada ne priznaje ni doprinos hrvatskih katolika kulturnom i općem dobru hrvatskoga naroda u prošlosti i sadašnjosti, jer je, očito, zarobljena, zaslijepljena u svojoj ideologiji – kaže Miklenić, naglašavajući da "Katolička crkva u Hrvatskoj spada svakako u hijerarhijski najuređenije ustanove ili zajednice pa je vrlo neobično da predsjednik Vlade ne bi znao tko Crkvu predstavlja".

Zar ni kardinal nije u rangu?

Dodajmo da je to u prvome redu predsjednik HBK, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić (koji se dosad u ime hrvatskog episkopata susretao s predsjednikom države Ivom Josipovićem i čelnicima mnogih javnih ustanova), ali tu su i svi ostali biskupi koji su suvereni u svojim biskupijama.

Dakako, među najviđenijima sam je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić, koji je k tome upravo i kardinal Rimske crkve, tj. sasvim u rangu i po mjeri koja odgovara hrvatskom premijeru za izgradnju "odličnih odnosa" s Crkvom u Hrvatskoj.

Koja od kardinala Stepinca, preko Šepera i Kuharića, a sada do Bozanića upravo činjenicom da je Zagreb "sedes cardinalis" potvrđuje važnost i povezanost Crkve u Hrvatskoj s njezinim središtem u Rimu.

>>'Vlast je nesretna jer upravlja državom u kojoj su vjernici većina'

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?