Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Mi u Sarajevo idemo samo uzeti ono što nam pripada

- Posve je bilo logično i očekivano okupljanje hrvatskih stranaka, a na državnoj razini uspostava vlasti mora odgovarati realnosti u ovoj zemlji - smatra Dodik
29. studenoga 2010. u 07:55 0 komentara 4 prikaza
dodik
Foto: Zvonimir Ćorić

Predsjednik RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da je za njega bio posve očekivan sporazum između dva HDZ-a nakon što se ponovio presedan oko izbora člana bh. Predsjedništva.

”Ponovni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka kod Hrvata u BiH je samo produbio već postojeću frustraciju. Tako da je sporazum dva HDZ-a u BiH za mene bio potpuno očekivan. Grupiranje i na bošnjačkoj političkoj sceni također je bilo očekivano. Imajući u vidu odnose između bošnjačkih stranaka, ili preciznije odnose lidera tih stranaka, koalicija SDP i SDA nije neočekivana. Ustvari, stvaranje tri nacionalna bloka samo odražava situaciju u BiH”, rekao je Dodik u intervju za beogradsku Politiku. Po njemu je utopija stvaranje takozvane programske koalicije.

- Teško je i zamisliti situaciju u kojoj bi BiH, duboko podijeljena u svakom smislu, okupila potreban broj stranaka u tzv. programsku koaliciju, onako kako je zamišljaju u Sarajevu, i kako je zamišlja međunarodna zajednica. Mi u Sarajevo jednostavno idemo preuzeti ono što nam pripada i učiniti sve na jačanju Republike Srpske. Ako imate bošnjačke političke stranke koje teže k centralizaciji i unitarizaciji zemlje, s jedne strane, i recimo srpske koje se zalažu za decentraliziranu državnu zajednicu, s autonomijom koju RS ima po Daytonskom mirovnom sporazumu, koji bi to program mogao samo predstavnike ova dva naroda okupiti u tzv. programsku koaliciju. Kada tome dodate i predstavnike trećeg naroda, koji je poprilično isfrustriran svojim položajem u FBiH, onda vaše pitanje zadire u domenu gotovo nemogućeg. Zato smatram da bi na zajedničkoj razini trebalo da dogovorimo i provedemo ono što nije sporno ni za jedan od tri konstitutivna naroda”, objasnio je Dodik. “Ne postoji nijedna autonomija u svijetu koja je sama sebe ukinula ili razvlastila. Zašto bi na to pristala Republika Srpska, pod stvaranjem tobože funkcionalnije države BiH, koja navodno samo centralizirana i unitarna može ući u EU i koju jedino žele muslimani Bošnjaci, dok takvu BiH odbijaju Srbi i Hrvati.”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.