SARAJEVO

Mevlid Jašarević napao američko Veleposlanstvo u Sarajevu

sarajevo
Foto: Reuters
1/3
28.10.2011.
u 15:50

Kako saznajemo, prije nekoliko trenutaka je upucan nepoznati muškarac koji je pucao iz vatrenog oružja na Američku Ambasadu!

Jedan potpuno miran dan, kako to običava biti petkom u Sarajevu, pretvorio se u pakao. Naime nešto prije 16 sati u neposrednoj blizini američkog Veleposlanstva u Sarajevu začuli su se pucnji iz automatskog naoružanja. Nepoznati muškarac je počeo pucati s tramvajske postaje kod stare Tehničke škole, današnje Srednje strojarske. U tom trenutku završena su bila i predavanja na fakultetima koji se nalaze u kampusu, tik do američkog Veleposlanstva. Rafalna pucnjava je izazvala paniku među studentima i mnogi su se vratili u zgrade u kampsu, a dežurno osiguranje je odmah zabranilo bilo kakav izlazak iz kampusa.

Nastala panika

Međutim, napadač je prema riječima nekih očevidaca izašao na veliko raskrižje ispred Muzeja- američkog Veleposlanstva-bulevara koji vodi prema željezničkoj postaji i glavnoj prometnici koja vodi u središte Sarajeva. Tek tada je nastala prava panika, jer se u tom trenutku odnekud stvorila patrola policije koja je sav promet iz pravca Čengić Vile i Ilidže preusmjerila u garaže Importane centra koji se nalazi točno preko puta Veleposlanstva. Inženjer Valdimir Remer koji se vraćao s posla iz Energoinvesta, ostao je zatečen kada ga je policija skrenula u Importane. - Čuo sam u svom automobilu pucnjavu, ali zbog auta ispred mene nisam mogao vidjeti napada. U Importaneu sam ostao skoro sat vremena, a preko razglasa smo obaviješteni da ne napuštamo zgradu i ne prilazimo prozorima koji gledaju u američko Veleposlanstvo i glavnoj ulici koja vodi prema središtu grada. U zgradi je bilo mnoštvo mladih ljudi vjerojatno studenata iz obližnjeg kampusa, izjavio je za Večernjak Vladimir Remer. I dok je u Importaneu kao i kampusu u kojem ima i nekoliko nevladinih udruga vladala panika, naselje Marijin dvor je policija blokirala sa svih strana. U trenutku kada je ekipa Večernjaka stigla na lice mjesta, dalje od hotela Holiday Inn nije se moglo dalje. Na krovu Zemaljskog muzeja i američkog Veleposlanstva mogli su se vidjeti specijalci sa snajperima. U jednom trenutku začuo se pucanj i napadač se srušio. Međutim, tek tada je nastala prava drama jer se prvotno mislilo da je smrtno pogođen, ali kada je počeo dizati glavu s asfalta postalo je jasno da je živ. Ubrzo nakon što se pokazalo da je napadač živ, stigla su i kola hitne pomoći kojima je prevezen u bolnicu. Kako nam je rekla glasnogovornica KCU Sarajevo Biljana Jandrić, Napadač je ranjen u desnu natkoljenicu i nije u životnoj opasnosti. Neslužbeno se doznaje da je napadač Mevludin Jašarević rođen 1988. u Novom Pazaru. Od ranije je poznat policiji, posebno austrijskoj, a poznat je i po incidentu u Novom Pazaru prigodom posjeta stranih veleposlanika, kada je nožem napao jednog zaštitara. U općoj bolnici je zbrinut jedan od policajaca, zajedno s pripadnikom osiguranja Veleposlanstva koji je operiran u istoj bolnici i izvan je životne opasnosti.

Deblokada ulica

Oko 17 sati policija je deblokirala ulicu kod željezničkog i autobusnog kolodvora, a koja vodi prema središtu grada. Ipak, još uvijek postoje dvojbe oko toga je li Jašarević imao pomagača. Iako i MUP dvoji, jedna studentica koja je vidjela pucnjavu iz Importanea tvrdi da je uz Jašarevića vidjela još jednu osobu koja je pobjegla u pravcu grada. Mevlid Jašarević (23) je još u prosincu 2010. godine, zajedno s Fatmirom Muratovićem (24), priveden u Novom Pazaru prilikom posjeta deset veleposlanika ovom gradu! Obučeni u vehabijskom stilu i s prepoznatljivim bradama, oni su stajali mirno, preko puta zgrade Općine, gledajući dolazak veleposlanika. Policija ih je pokušala legitimirati. - Muratović je odmah dao dokumenta, dok je Jašarević to odbio. Prilikom pretresa kod Jašarevića je pronađen veliki „rambo” nož koji je držao ispod jakne! Preko Ureda za terorizam dobili smo podatke da je on 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojstva, kada je uzeo 100.000 eura. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije - navode iz MUP-a Srbije. Jašarević je ispričao policiji da je u veljači bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, najvećem vehabijskom uporištu u Bosni, kada je policija uhvatila velik broj pripadnika ovog pokreta. Poslije toga, kako je sam rekao, “vratio se u Novi Pazar da širi islam”! - Drugi vehabija Muratović vrijeđao je policiju, govoreći da ona štiti „neprijatelje”, odnosno veleposlanike u posjetu Pazaru, i rekao da će sve kazniti Alah, jer su „diplomati neprijatelji islama”. Obojica su poslije saslušanja puštena na slobodu - navodi policija. Međutim, upravo bi činjenica da su pripadnici vehabijske zajednice iz cijele zapadne Europe odabrali zabito selo podno Majevice za mjesto susreta trebala alarmirati bh. vlasti.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
22:42 28.10.2011.

Prijetnja opstanku BiH nisu Hrvati i treci entitet niti RS. Prijetnja opstanku BiH je radikalni islamizam.

PA
park
23:12 28.10.2011.

Dragi \"moji\" pametnjakovići ispod mene , znam samo jedno , kad god se zapuca uSarajvu nešto se iza brda krupno valja , a isto tako \"kontam\" to nije dobro !?? Nekako sam sujevjeran ......

VR
vrisak
23:31 28.10.2011.

kada ameri osjete turski zulum na svojim ledjima mozda ce progledat ocima, i vidjeti u kakvu opasnost stavljaju ne samo hrvate vec i druge narode koji ne zele turski zulum, vec jednako pravnost svakog covjeka...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?