ZLOUPORABE

Menadžerima troškovi mobitela i do 18.000 KM

Mobitel
18.09.2013.
u 08:44

S jedne strane rasipnost bez mjere, s druge kamate na kredite od 50 posto

Iz izvješća o poslovanju mikrokreditnih organizacija (MKO) u Bosni i Hercegovini vidljivo je kako su ove organizacije daleko od misije zbog koje su osnovane. Umjesto pomaganja razvoju poljoprivrede, gospodarstva i bh. društva u cjelini, podaci iz izvješća federalne Agencije za bankarstvo govore kako većina MKO uglavnom služi uskom krugu ljudi koji imaju neopravdano visoke plaće, bonuse, troškove putovanja, prezentacije, telefona.

Uvidom u stanje kod pojedinih MKF evidentirane su isplate izuzetno visokih mjesečnih naknada članovima tijela upravljanja koje imaju karakter zarada, dok je pojedinim rukovoditeljima MKF na temelju menadžerskih ugovora u 2012. godini isplaćen iznos od čak 14.000 KM. U 2012. godini, kod pojedinih rukovoditelja MKF konstatirane su mjesečne isplate bonusa u iznosu od 13.800 KM i pored izuzetno visokih mjesečnih primanja. Kod jedne MKF evidentirane su isplate mjesečne naknade jednom članu upravnog odbora u iznosu od 7000 KM. - Kada se tome još dodaju troškovi reprezentacije, u nekim slučajevima i u neograničenom iznosu, troškovi za korištenje automobila bez ograničenja, troškovi za stjecanje akademskih zvanja u desecima tisuća KM po pojedincu, troškovi za izdvajanje životnih osiguranja koji u jednom slučaju iznose 30.000 KM za člana UO, te s premijama koje su u iznosima od oko 500.000 KM uz neograničene troškove međunarodnih službenih putovanja, troškove korištenja mobilne telefonije čak i do 18.000 KM, jasno je da se u pojedinim slučajevima radi o značajnim zloupotrebama sredstava MKF koje su osnovane s ciljem upravljanja u općem ili zajedničkom interesu, za poboljšanje materijalnog položaja korisnika mikrokredita i na štetu korisnika koji za navedeno plaćaju kamatnu stopu i do 50 posto - navodi se u izvješću Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Za razliku od pojedinih menadžera i članova upravnih odbora, većina djelatnika u mikrokreditnim organizacijama ima prosječne plaće. Prema izvješćima MKO, prosječna mjesečna neto-plaća zaposlenika MKF iznosi 1015 KM dok prosječni mjesečni neto-iznos nagrada, stimulacija i bonusa iznosi 84 KM iz čega proizlazi da prosječna mjesečna neto-plaća s bonusima iznosi 1099 KM.

Prosjek mjesečne neto-plaće kreditnih službenika u MKO iznosi 796 KM, višeg menadžmenta 3683 KM, dok prosjek mjesečne neto-naknade isplaćene članovima tijela upravljanja u MKO iznosi 579 KM. Ipak, zbog pojedinih ugovora za koje je sasvim jasno da se radi o zloupotrebama Agencija za bankarstvo Federacije BiH je zaključila kako pojedine MKO neracionalno upravljaju svojom imovinom, te kako je potrebno poduzeti određene korake kako bi se ovakve situacije promijenile. Do tada, građani će i dalje plaćati kamate veće od 25 posto na kredite koje uzimaju u ovim organizacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?