Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Međugorje će se povezati magistralnom prometnicom

Novom prekategorizacijom cesta ukinut će se stari raspored prema kojemu ceste kojima prolaze milijuni vozila još uvijek imaju status lokalnih ili regionalnih cesta.
26. kolovoza 2010. u 08:03 0 komentara 4 prikaza
Molitveni skup u Međugorju (1)
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Usporedno s rehabilitacijom cesta, koja se financira iz Uprave cesta Federacije BiH, u Federalnom ministarstvu prometa i veza pokrenuli su nekoliko inicijativa, među kojima je prekategorizacija mreža cesta kako se ne bi događalo da najprometnije ceste budu zapuštene.

Brojne nelogičnosti


Pomoćnik ministra za transportne infrastrukture prometnog sustava u federalnom ministarstvu Pavo Boban rekao je da je novu kategorizaciju cesta potrebno provesti zbog brojnih nelogičnosti koje sada postoje. “Primjerice, u Međugorje i Čitluk godišnje dođe milijun turista, a tamo nema niti jednoga metra magistralne ceste. Sve ceste koje vode prema Čapljini, Žitomisliću, Mostaru i Širokom Brijegu su regionalne ceste, i to apsolutno treba mijenjati”, rekao je Boban za Večernjak. Prema njegovim riječima, brojne su nelogičnosti i drugdje, pa tako na području Hercegbosanske županije postoji 450 kilometara regionalnih cesta koje su u nadležnosti županije, dok vlasti istodobno ugovaraju održavanje tek 25 kilometara ovih cesta budući da imaju ograničene prihode. Novom prekategorizacijom koja, prije svega, zavisi od prometa, uvest će se magistralne ceste prvog i drugog reda, glavne gradske ulice, sabirne ceste i lokalne ceste koje će iz raznih fondova, ovisno o važnosti, dobivati novac za održavanje.

Upravitelji cesta

Ubuduće će se uvesti i tzv. upravitelji cesta, pa će se točno precizirati da je Federacija BiH nadležna za održavanje magistralnih cesta, županije za regionalne, a za lokalne ceste - općinska tijela. Novim zakonskim rješenjima je predviđeno da su upravitelji cesta, bilo da se radi o magistralnoj ili regionalnoj prometnici, dužni zaključiti ugovor s gradom ili općinom kroz koju prolazi cesta, kao što je primjerice Konjic, Jablanica, Široki Brijeg. Precizirat će se i, primjerice, hoće li obilaznica ili pak cesta kroz Široki Brijeg biti magistralna cesta. A upravo je jučer potpisan ugovor između direktora Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića i tvrtke Putovi iz Gruda vrijedan 4,4 milijuna maraka za rekonstrukciju ceste od Mostara do Širokog Brijega. Uz ostale, rekonstruirat će se i ceste Renići - Kazaginac između Tomislavgrada i Livna te dionica M-17 Gnojnice - Dračevo, kružni tok na Buni kod Mostara, kao i raskrižje u Žitomislićima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.