BEZ SANKCIJA

Matični uredi godinama pisali netočne datume

djeca
VL FOTO
22.01.2011.
u 15:06

Općine u kojima su matični uredi godinama pravili pogreške upoznati su s ovom situacijom te u suradnji s MUP-ovima i Ministarstvom civilnih poslova BiH nastoje iznaći adekvatno riješenje

Iako se već nekoliko puta upozoravalo na činjenicu da općina Ljubuški, ali i druge u BiH imaju probleme s matičnim knjigama, nedavno je situacija eskalirala. Naime, djeca rođena tijekom ratnih godina u inozemstvu, a prvenstveno u Hrvatskoj zbog pogrešaka matičnog ureda danas ne mogu izvaditi CIPS-ove osobne iskaznice.

Na rubu živaca

Dovedeni na rub živaca, našu redakciju su kontaktirali roditelji koji su se susreli s ovim problemom. Kako kažu, ne mogu vjerovati da se godinama radila ista pogreška, zbog koje danas njihova djeca ispaštaju. Također su naveli kako ih je pogodila činjenica da ih nadležne institucije upućuju s jednih na druge te im nitko ne želi reći u čemu je problem i tko bi trebao snositi krivicu za nastalu situaciju.

- Najprije smo išli u CIPS gdje su nam rekli da nam ne mogu izdati osobnu iskaznicu zbog pogrešnog matičnog broja, zatim smo išli u općinu kod matičara gdje su nam rekli kako oni nisu jedini krivac za ovu situaciju, u MUP-u također kažu kako nije njihova pogreška, navodi jedan od roditelja, kojem se vađenje osobne iskaznice za dijete pretvorilo u kompliciran i dugotrajan proces. Još ga je više, kako kaže, pogodila činjenica da nije jedini slučaj na kojem je napravljena pogreška. - Ne mogu vjerovati da se godinama ponavljala ista pogreška, a da za to nitko ne snosi odgovornost, navode ogorčeni roditelji. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić ne poriče da se općina već neko vrijeme susreće s problemima vezanim uz upise u matične knjige.

- Navedeni problem prvenstveno se odnosi na naknadne upise djece rođene u inozemstvu, u većini slučajeva djece rođene u Hrvatskoj. Prilikom te vrste upisa nije se vodilo računa prije svega o proceduralnim pravilima propisanim zakonima. Pogreške su uočene pri vađenju osobne iskaznice ili putovnice, navodi načelnik Barbarić.

Iznalaženje rješenja

Ističe kako općina Ljubuški već duže iznalazi način, u suradnji s nadležnim tijelima MUP-a ZHŽ-a i Ministarstva civilnih poslova BiH, na zakonitom rješavanju problema.

- U iznalaženju rješenja prvenstveno vodimo računa da u okviru pozitivnih propisa, koji reguliraju predmetnu materiju, zaštitimo prava građana, vodeći pritom računa da ne bude suprotnosti sa zakonima, kazao je Barbarić. Načelnik općine Ljubuški također je naveo da osobe koje su napravile te pogreške više ne rade u matičnim uredima, tako da se ne mogu niti sankcionirati. Iz općine Ljubuški su se otkada je uočen problem u više navrata ispričali za napravljene pogreške, te to čine i ovim putem.

- Ovom prilikom molimo sve građane koji imaju problema s upisima u matične knjige na strpljenje i razumijevanje. Očekujemo brzo rješenje nastalog problema, naveli su iz općine Ljubuški.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?