Diskriminacija

Matici hrvatskoj Vlada oduzela 25.000 a drugima dala 250.000 KM

Spomenik
05.08.2012.
u 10:34

Kada je samo formalno trebala potvrditi sponzorski ugovor Hrvatskog telekoma iz Mostara i Matice hrvatske Mostar, Vlada je drastično smanjila iznos

Kada je početkom travnja vodstvo Matice hrvatske Mostar potpisalo sponzorski ugovor s Hrvatskim telekomom iz Mostara dobilo je i prethodnu suglasnost vlasti o iznosu novca koji će se izdvojiti za financiranje ove manifestacije.

Promjena odluke

Dogovoreno je da se jednoipolmjesečna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće financira sa 75.000 maraka. Kada je Vlada Federacije BiH trebala i formalno odobriti novac za financiranje ove manifestacije na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu, Matici hrvatskoj Mostar odobrena je isplata od 50.000 maraka. Za drastično rezanje sponzorskih sredstava Matici hrvatskoj Mostar nije stiglo nikakvo službeno objašnjenje. Istodobno za pojedine druge manifestacije Vlada je od istog telekoma gratis dodijelila još 250.000 maraka.

Sustavan odnos

Teško je ovakve odluke pravdati uštedama ili nekim posebnim razlozima izuzev političkom podobnošću ili pak potpori projektima koji se nalaze na području Bosne. Kako Večernjak doznaje, tijekom te sjednice Vlade Federacije BiH bilo je prijedloga i da se Matici hrvatskoj posve ukine potpora od 50.000 maraka. Prema navodima neimenovanog dužnosnika, upravo su to tražili odlazeći hrvatski ministri koji sudjeluju u radu još uvijek aktualne platformaške vlasti. Razloge za takve zahtjeve pronašli su u tome da nelegalnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira na ceremoniji otvaranja kulturne manifestacije nije čekala odgovarajuća stolica.

Nevjerojatan je odnos vlasti iz Sarajeva prema kulturi Hrvata u BiH, ali i sportu, braniteljima..., brojnim udrugama i djelatnostima koji godinama dobivaju puno manji iznos novca nego što se odlijeva s jedinstvenog federalnog računa na puno manje i neznačajnije događaje. A upravo su Dani Matice hrvatske Mostar, odnosno Mostarsko proljeće najznačajnija kulturna manifestacija u zemlji koja zrači jedinstvenosti i snažno promovira kulturu Hrvata, ali i drugih naroda, što je rijedak primjer u ovoj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?