SINDIKATI

Masovni prosvjedi u BiH najavljeni za rujan

Prosvjed
30.06.2012.
u 10:51

Nekoliko tisuća članova Saveza samostalnih sindikata BiH 26. svibnja je prosvjedovalo, ali to nije dalo nikakve rezultate

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH poručio je da će u rujnu organizirati masovne prosvjede, ako federalna Vlada i Parlament ne realiziraju zahtjeve sindikata proistekle s prosvjeda upozorenja 26. svibnja. “Odgovor na zahtjeve s prosvjeda, koji je od Vlade FBiH dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH u pisanoj formi nije zadovoljavajući, uglavnom ne nudi konkretna rješenja na upućene zahtjeve”, navode iz Sindikata.

Glavni odbor je na sjednici zadužio Predsjedništvo Glavnog odbora sindikata da pregovara s Vladom Federacije BiH i Parlamentom FBiH o realizaciji sindikalnih stavova. Na sjednici je Glavni odbor zatražio i potpunu mobilnost članstva, posebno naglašavajući jedinstvo u akcijama koje će organizirati Savez u sljedećem periodu. Nekoliko tisuća članova Saveza samostalnih sindikata BiH 26. svibnja se okupilo na prosvjedu upozorenja u Sarajevu kako bi ukazali na težak socijalno-ekonomski položaj radnika. Kritizirajući vlasti zbog nepostojanja socijalnog programa radnici su tada zatražili suzbijanje korupcije, pokretanje programa investiranja u gospodarstvo, kao i reformu javnog sektora s ciljem smanjenja javne potrošnje. Sindikalni predstavnici tražili su i provođenje istrage o privatizaciji u Federaciji BiH, za koju su javno rekli da je bila kriminalna.

Radnici su od vlasti tražili i poštivanje zakona i međunarodnih konvencija o radničkim pravima, ali i bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Može se ponovno reći kako je država u opasnosti zbog mogućih socijalnih nereda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?