INTERVJU

Mandatar treba biti iz redova HDZ-a

aleksandra
VL FOTO
28.12.2011.
u 09:42

Zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH ističe kako je Nova godina krajnji rok za dogovor o Vijeću ministara BiH

Savezništvo SNSD-a i SDS-a u Parlamentu BiH funkcionira bez ikakvih problema. Stavovi ove dvije stranke za sada se poklapaju o svim ključnim pitanjima, uključujući i odnos prema izboru novog Vijeća ministara. Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, kaže kako je savezništvo dvije stranke na državnoj razini s olakšanjem dočekano u javnosti Republike Srpske. Njezino je mišljenje da je kraj ove godine krajnji rok za uspostavu novog Vijeća ministara. U razgovoru za „Večernji list“ objašnjava i razloge svog vrlo kritičnog stava prema radu pravosudnih institucija u BiH.

Žestoki ste kritičar pravosuđa na državnoj razini. Što najviše zamjerate pravosudnim institucijama i što bi trebalo uraditi kako bi se stanje popravilo?

-Pravosuđe u BiH nije ni efikasno ni profesionalno. Uostalom, i glavni haaški tužitelj, Serge Brammertz je prije nekoliko dana kazao da se predmeti ratnih zločina ne procesuiraju, jer ne postoji politička volja. To jasno govori da je bh. pravosuđe pod političkim utjecajem. Na Sudu BiH postoji ogroman nesrazmjer kada su u pitanju izrečene presude i zatvorske kazne Bošnjacima s jedne i Srbima i Hrvatima s druge strane. To jasno govori da je naše pravosuđe pod utjecajem određenih politika. Ja doista mislim da pravosuđe treba biti oslobođeno bilo kakvih političkih utjecaja i da mora biti efikasno i profesionalno, što je nemoguće s ovakvom organizacijom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine. Apsurdno je da odvjetnici utječu na izbor sudaca i tužitelja. Treba raspetljati taj gordijev čvor u pravosuđu. Slučaj ubojstva potpredsjednika SDS-a Branislava Garića, pokazao je da ako imate dovoljno novca u ovoj zemlji možete ubiti čovjeka, čak i dužnosnika, a da budete oslobođeni. Da ne govorimo o svim onim montiranim procesima potiv Mirka Šarovića, Mladena Ivanića ili Dragana Čovića, gdje smo imali apsurdne optužnice koje su pisane i podizane preko noći, dok s druge strane imate predmete ratnih zločina koji godinama stoje u ladicama. Kod nas je pravosuđe postalo odmetnuti centar moći, pa imamo istupe predsjednice Suda BiH, koja faktički blokira sporazum s drugom državom.

Upliv stranaca

Koliki je danas upliv stranaca u bh. pravosuđe? Ima li s njihove strane usmjeravanja ili blokade određenih procesa?

Sigurno da ima toga. Oni su u proteklom periodu pisali optužnice i niti jedna optužnica protiv nekog političara nije se mogla podići bez njihovog znanja i miješanja. Uvjerena sam da je istog utjecaja bilo i kod procesuiranja ratnih zločina, jer je Sud BiH i zamišljen kao produžena ruka Haaškog suda, a cilj je bio stvotiti percepciju o RS-u kao o zločinačkoj tvorevini. U zadnjih godinu-dvije došlo je do nekih promjena u međunarodnim stavovima ovdje i ja s iskreno nadam da će sada na red doći i procesuiranje predmeta kao što su „Dobrovoljačka“, „Tuzlanska kolona“ i drugi.

Može li Vijeće ministara u postojećem sastavu uspješno funkcionirati ukoliko ne bude postignut politički dogovor o imenovanju novog Vijeća?

Može ako hoće. U Parlamentu BiH se nikada nije odlučivalo stranački, već isključivo etnički i entitetski i zato vjerujem da promjena odnosa snaga u Parlamentu ne umanjuje mogućnost postojećeg Vijeća ministara da obavlja svoj posao.

Jesu li prijevremeni izbori eventualno rješenje za političku krizu u BiH?

Ne mislim da bi novi izbori bilo što promijenili. Opet bi ovih šest stranaka zauzelo iste ili slične pozicije. Možda je rješenje u unutarstranačkim izborima u nekim strankama u Federaciji, ali ne bih da ih imenujem, da se ne naljute.

SDS je ponovno od Predsjedništva BiH zatražio imenovanje mandatara Vijeća ministara. Što bi nam to uopće donijelo ako znamo da nema političkog dogovora šest stranaka?

Blok HDZ BiH-HDZ 1990. je jasno kazao tko je njihov kandidat za mandatara. Ja ne vidim da više bilo tko, pa ni blok SDP-SDA, dovodi u

pitanje stav da mandatar bude iz dva HDZ-a. Uostalom to je i ustavna obveza Predsjedništva BiH i neka vrsta pritiska na političke lidere da konačno postignu dogovor.

Uspostava vlasti

Dokle se može ići s ovom pričom o uspostavi vlasti? Možemo li dočekati 2014. godinu i nove izbore bez formiranog Vijeća ministara?

Ja mislim da ako se vlast ne uspostavi do kraja ove godine, da je onda neće ni biti, jer ulazimo u novu predizbornu godinu kada se očekuju nove varnice među političkim strankama. Onda će biti realno da sadašnje Vijeće ministara ostane do kraja mandata.

Što nas onda očekuje? Kakve godine su pred nama?

To će biti godine stagnacije i kretanja unatrag Bosna i Hercegovina. Možda se i obistini ono Lagumdžijino proročanstvo da će Tripoli biti Diznilend za ono što će se ovdje dogoditi, ali ja mislim u smislu socijalnih nemira. Ja čak mislim da će ovo biti jedna od boljih ekonomskih godina u odnosu na ono što nas očekuje u budućnosti.

Može li savezništvo sa SNSD-om na državnoj razini ugroziti političku poziciju SDS-a na entitetskoj i lokalnoj razini, posebno pred općinske izbore iduće godine?

- SDS je žestoka oporba SNSD-u u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to je drugačija situacija od ove koju imamo na razini Bosne i Hercegovine. Naše analize pokazuju da je javnost u Republici Srpskoj s olakšanjem dočekala ovaj naš dogovor na državnoj razini. Zbog pritisaka na Republiku Srpsku proteklih godina još uvijek postoji strah među građanima Republike Srpske da će biti preglasani i da će ih to srpsko nejedinstvo u Sarajevu skupo koštati. Zato je ovaj naš dogovor sa SNSD-om relaksirao tu situaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?