Tužio ga i Crnić

Mamiću prijeti dosad najveća novčana kazna

Zdravko Mamić (1)
Danijel Kasap/Pixsell
25.05.2013.
u 08:03

Sramoćenje, uvreda i kleveta: Odvjetnik traži kaznu koja bi mogla iznositi nekoliko milijuna kuna

Bivši predsjednik Vrhovnog suda, odvjetnik Ivica Crnić, kojega je Zdravko Mamić u ožujku izvrijeđao u zagrebačkoj Palači pravde, tužio je Mamića zbog sramoćenja, uvrede i klevete! Novčana kazna od 10.000 kuna koju je Mamić dobio na licu mjesta u sudnici zbog vrijeđanja Crnića prava je "mrvica " u odnosu na novčanu kaznu koja mu sada prijeti. Iako Mamić nije prvi put tužen za uvredu i klevetu, a i ministar Jovanović je pokrenuo parnicu protiv njega zbog diskriminacije, nikad mu dosad nije prijetio takav udarac po džepu. Naime, izmjenama Kaznenog zakona, od početka godine kazne za klevetanje, vrijeđanje postrožene su, osobito za imućne. A sramoćenje je od ove godine novo kazneno djelo.

Za klevetu do 5 mil. kuna

Za klevetu je tako moguća kazna od najmanje 10.000 do čak pet milijuna kuna. A tužbom, koju je u njegovo ime podnio odvjetnik Veljko Miljević, Crnić traži da se Mamića kazni maksimalnim kaznama – za klevetu sa 500 dnevnih iznosa, za sramoćenje sa 360 dnevnih iznosa, a za uvredu sa 180 dnevnih iznosa. I dok je dosad Mamić na sudu mogao reći da ima plaću od 5000 kuna znajući da će mu se i eventualna kazna računati prema toj plaći, to više nije moguće. Novčane kazne će se sad izricati ovisno o svim prihodima okrivljenog, znači i imovini, a ako sudac ima teškoća u utvrđivanju dnevnog iznosa okrivljenog, slobodan je ocijeniti visinu dnevnog iznosa od najmanje 20 do najviše 10.000 kuna. Mamića bi od visoke kazne moglo spasiti samo mirenje s Crnićem na sudu, no teško je očekivati da će dostojanstveni Crnić, koji je izvrijeđan iz čista mira – samo zato što je zastupao Eduarda Da Silvu u sporu s Mamićem – pristati na mirenje.

Vulgarne rečenice

Crnić u tužbi navodi što mu je sve Mamić u ožujku u sudnici izgovorio. Tako mu je, među ostalim, rekao: "Ti si miš, pusti lažova, monstruma, otimaš čovjeku pare. Ne otimaj djetetu novce jer ga nećeš obraniti..." I nakon što ga je sutkinja upozorila, nastavio je vrijeđati Crnića vulgarnim rečenicama: "Ti si spletkaroš, nisi više tatin sin, nego običan miš i monstrum. Izgledaš kao da si s placa došao..." Inače, Crnićev pokojni otac bio je cijenjeni predsjednik Ustavnog suda.

>>Ministar Jovanović Zdravka Mamića tužio za diskriminaciju

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?