Agencija za istrage

Lutka ulovila i osumnjičenog “sarajevskog egzekutora”

SIPA
07.03.2013.
u 09:28

Prije uhićenja Minić se javno oglasio zbog iskaza osuđenika Veljančića, nekadašnjeg člana Elezove skupine i ‘scenarista’ akcije Lutka

Branimir Minić (29), osumnjičeni za plaćeničke egzekucije u Sarajevu, uhićen je jučer u Novom Sadu, nakon što je Tužiteljstvo BiH za njim raspisalo međunarodnu tjeralicu pa se do kraja mjeseca očekuje njegovo izručenje. Minić je osumnjičen da je izravni izvršitelj ubojstava u posljednjih pet godina, i to kao član organizirane kriminalne skupine Darka Eleza, koji je već osuđen u Beogradu, potvrđeno je iz ovog tužiteljstva. Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH tek navode da je riječ o nastavku akcije kodnog naziva “Lutka” te da intenzivno rade na rasvjetljavanju organiziranog kriminala u BiH u posljednjih 10 godina.

Milijunske pljačke

Skupina Darka Eleza sumnjiči se za ubojstva Ramiza Delalića Ćele, Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Milana Vlaškića, a u nekoliko navrata navodno su pokušali i likvidirati Đorđa Ždralu, vođu istočnosarajevskog podzemlja. Osim naručenih likvidacija, ovoj skupini se spočitava i pranje novca, lihvarstvo, ucjene, spektakularne pljačke banaka i dilanje droge na području BiH. Naime, ova skupina je 2006. izvršila pljačku Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 milijuna eura, te dvije godine kasnije 668 tisuća KM iz BH pošte u Sarajevu. Inače, Minić se prije uhićenja javno oglasio povodom iskaza osuđenika Anđelka Veljančića, nekadašnjeg visokorangiranog člana Elezove skupine, a na osnovu čijeg iskaza je i nastala Lutka, upravo oko njegovog sudjelovanja u brojnim ubojstvima i pljačkama.

- Iznenađen sam koliko se u medijima pokušavaju proizvoljno rasvijetliti kaznena djela iz proteklih godina, povezujući moje ime s nekim od tih događaja. Uz dužno poštovanje, smatram da nije korektno da se vodi izvansudska rasprava preko medija, dopuštajući da bilo tko bilo što kaže i optužuje druge, a da se prije toga ne provjeri točnost tih informacija. Ako se pažljivo pročitaju izjave koje je Veljančić dao, a mediji prenijeli, svako normalan može zaključiti da se sve svodi samo na priču bez jakih činjenica, a kamoli dokaza koje bi ponudio. Koliko je smišljeni i zlonamjerni scenarij zasnovan na lažima najbolje znam ja i ostale osobe, kojih se izravno tiču njegove optužbe i koje znaju da sve što je Veljančić u životu stekao i imao, a javnosti prešutio, dobio od Darka Eleza, kojemu svoju zahvalnost vraća lažnim optužbama, uvlačeći u njih i ljude koji nemaju veze s kriminalom, ne mareći ni za jednu obitelj.

Doći će vrijeme...

Doći će vrijeme da se Sud i javnost bolje upoznaju o liku i djelu Veljančić Anđelka, njegovoj biografiji i moralu, kome je najbitnije da je u središtu pozornosti, što je dokazivao sve ove godine svojim lažnim izjavama kao, na primjer, da je sudjelovao u ubojstvu premijera Srbije Đinđića, pokušavajući od sebe napraviti najopasnijeg kriminalca. Što u narodu kažu “čega se pametan stidi budala se ponosi”. I nitko nikada pri čistoj svijesti i pameti neće potvrditi njegove izjave, jer su neistinite! Ja, Minić Branimir nigdje ne bježim i suočit ću se sa svim optužbama i braniti svoju nevinost kada dođe vrijeme za to, i na odgovarajućem mjestu, u Sudu BiH u koji želim imati povjerenje i nadam se fer suđenju - zaključio je u svom pismu za javnost jučer uhićeni Minić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?