Hutovo blato

‘Lovci’ u ubilačkom naletu, a ekolozi u mišjim rupama

krah
Dušan Musa
09.01.2012.
u 11:03

Opožareno je oko 1 350 hektara, a šteta je procijenjena na 2,7 milijuna maraka. Opožareno Hutovo blato otkrilo je da ekološko prosvjećivanje nije ostavilo dubljeg traga na ovdašnjem čovjeku

Narodna – ne pada snijeg da pokrije brijeg…, potvrđuje se i na primjeru Hutovog blata, u čapljinskoj općini, čiji biljni i životinjski svijet bilježi i doslovce najcrnju godinu u novijoj povijesti. U samo deset mjeseci smijenili su se udari vode i vatre, a što je preostalo našlo se na nišanu lovaca koji su zbog izgorjele trske u hordama navalili na nezaštićene ptice. Zahvaljujući kratkom filmu njemačkog Deutsche Wellea prikazanom na televiziji ARD Europamagazin, cijela regija se uspjela i propisno obrukati.

Petominutni film

Naime, spomenuta televizija je prikazala petominutni film o uginuću ptica u Hutovom blatu, o čemu je svjedočio njemački zaljubljenik u ptice Martin Schneider-Jacoby. Film je kratak, ali za naš ponos i rejting ubitačan. Već u samom uvodnom kadru u kojem su grupirani automobili kao da je riječ o kakvom pikniku ili nogometnoj utakmici, jasno upućuje da je izlov ptica u Hutovom blatu nakon požara, postao masovni sport. U međuvremenu, po život močvare (pre)kasno, novoformirana Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je poduzela mjere na zaustavljanju ludila ubijanja ptica. Koliko je pojava bila raširena upućuje neslužbeni podatak da je od sedam na djelu uhićenih ‘lovaca’, u jednoj od akcija specijalne policije samo jedan bio s područja čapljinske općine, dok su se ostali rasporedili od Metkovića u Hrvatskoj, pa do Brčkog.

Ali i bez ljudi, u močvari je u 2011. godini nedaća bilo na pretek. Visoke vode početkom godine koje su potrajale četrdesetak dana, udarile su pečat biljnom i životinjskom svijetu, pa su tako, primjerice, životinje – zečevi, lisice, divlje svinje… bili stjerani na male otoke i uzvišenja, što se sigurno odrazilo na njihovu brojnost. Neke vrste ptica se nisu imale gdje gnijezditi i slično. Kada je u listopadu močvaru poharao nezapamćeni požar kao da se nad njom srušio cijeli svijet.

Opožareno je oko 1 350 hektara, a šteta je procijenjena na 2,7 milijuna maraka. Požar je otkrio da je močvara potpuno nezaštićena, čuvari su na neplaćenom jer 25 mjeseci nisu primili plaću, pa je krenula ofenziva. Stranci nas očito dobro poznaju pa su poslali svoje izvidnice, a za njima i kamere da sve ovjekovječe.

Ptičje stanište

Uglavnom, opožareno Hutovo blato otkrilo je da ekološko prosvjećivanje nije ostavilo dubljeg traga na ovdašnjem čovjeku. Spreman je ubiti i posljednju pticu, a da drugu divljač ne spominjemo, jer je Hutovo blato u prvom redu važno močvarno ptičje stanište. Među 150 najznačajnijih na svijetu!

Nakon euforije koja je zahvatila vlasnike pušaka, dojam je – nekad bilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?