SAMO U BIH

Logoraši od Vlade dobili 600 tisuća KM kako bi tužili FBiH i RS

logorasi
VL FOTO
21.05.2011.
u 17:42

Prema zakonskim rješenjima logoraši ne mogu tužiti državu BiH nego samo entitete

Nelegalna federalna Vlada je nedavno donijela odluku o transferima za udruge logoraša. Tako će se Savezu logoraša Armije BiH isplatiti oko 600 tisuća maraka, dok će Udruzi logoraša HVO-a biti isplaćeno nešto više od 200 tisuća maraka. Ono što je javnosti ostalo nepoznato jest činjenica da je i prošla Vlada donijela istu odluku, koja je tek djelomično ispoštovana.

Hrvati bez sredstava

Naime, Savez logoraša je tada dobio sredstva, dok hrvatska strana i danas traži da se ispoštuje spomenuta odluka. - Tadašnji ministar za pitanja branitelja Zahid Crnkić je bošnjačkoj strani dao novčana sredstva kako bi mogli tužiti Federaciju i Republiku Srpsku te tražiti odštetu za vrijeme provedeno u logorima. Dakle, iz proračuna su dobili sredstva za pokretanje tužbi protiv entiteta.

Tada je ministar Crnkić rekao kako ne postoji način da se ovo pitanje zakonski riješi te da je jedini način da logoraši dobiju odštetu putem suda. Bošnjaci su novcem iz proračuna podizali tužbe, dok su Hrvati morali sami iznaći sredstva za te iste tužbe - rekao je jedan od naših sugovornika. Naši izvori tvrde da će se ovi predmeti po sudovima povlačiti i u idućem desetljeću te da brojni logoraši, iz sva tri naroda, nikada neće dočekati isplatu odšteta.

Nema uopće rješenja

- Ako bismo u ovom trenutku dobiti pravedne odštete, entiteti bi bankrotirali. Sada vlasti predlažu da se ovo pitanje riješi ne iz proračuna, nego da se odšteta daje u vrijednosnim papirima, ali mi smatramo da je ovo još jedan pokušaj prijevare logoraša. Nećemo na to pristati. Neka sudovi rade svoj posao. Ako mi nećemo dobiti odštete za sve što smo pretrpjeli, onda neka dobiju naša djeca i obitelji - naglasili su naši sugovornici. Zanimljivo je da, prema zakonskim rješenjima, logoraši ne mogu tužiti državu BiH nego samo entitete, ovisno o tome na kojoj su se lokaciji nalazili logori u kojima su boravili.

Također, ne mali broj ljudi iz Bosne i Hercegovine se odlučuje na podizanje tužbi protiv Srbije jer su svoje zatočeništvo proveli na teritoriju te zemlje. Ipak, nevjerojatna je činjenica da je samo jednoj strani u Federaciji omogućeno da novcem iz proračuna tuži one koji su novac dali, dok se prema Hrvatima postupalo posve suprotnim kriterijima. Velikom broju njih se čak i prijetilo da će ostati bez dosadašnjih statusa ukoliko se odluče na podizanje tužbe protiv Federacije BiH zbog logora Armije BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
20:32 21.05.2011.

Pa potpuno bosnjaci imaju pravo kada su nasi Hrvatski politicari nesposobni.Koliko treba da se neko moljaka da bi dosao do ravnopravnosti treceg pravnog naroda. Dada im je povjesni trenutak ono sto su u ratu dobili proglase svoj intitet i svoj novac u svoje banke pa kome nije pravo neka trazi kao sto su trazili i Hrvati.Netreba cekati niti jedan sat niti vise ima povratka u Federaciju jer imaju dugogodisnje iskustvo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?