ODLAZAK KOMŠIĆA

Logičan rasplet dvogodišnjih nesuglasica

lagumdzija
VL FOTO
23.07.2012.
u 16:33

Komšić ipak neće ispuniti svoje obećanje o kandidaturi za predsjednika SDP-a BiH

Željko Komšićod jučer više nije član SDP-a BiH. Pismeno je zatražio od predsjednika svoje temeljne stranačke organizacije, one u općini Novo Sarajevo, da bude brisan iz evidencije članstva u SDP-u.Ovakav epilog Komšićeve političke karijere u SDP-u nije iznenađenje. Upućeni tvrde kako Komšić već duže vrijeme nije u dobrim odnosima s nekim od najutjecajnijih kadrova stranke, poput Damira Hadžiža, a kako doznajemo, Komšić se nije slagao s politikom koju je stranka provodila zadnje dvije godine.

Neslaganje sa sporazumom SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SBB-a vezano uz provedbu presude Sejdić i Finci samo je formalni povod, a neki će kazati i kap koja je prelila čašu i dovela do Komšićeve odluke o napuštanju stranke. Njegov definitivni razlaz s aktualnim rukovodstvom SDP-a nagoviješten je još u ožujku ove godine. Tada je Komšić podnio ostavku na sve funkcije u stranci, izrazivši otvoreno nezadovljstvo učincima prvih godinu dana vladavine koalicije predvođene SDP-om. Nakon maratonske sjednice stranačkog predsjedništva ipak se predomislio i odlučio ostati na poziciji potpredsjednika SDP-a i člana glavnog odbora stranke. Čak je najavio da će se na idućem kongresu kandidirat i za predsjednika SDP-a.

-Ja ću ići do kraja i kandidirat ću se za predsjednika SDP-a na idućem kongresu, mada mi to nije bila nakana - kazao je tada Komšić, dodajući kako je stranci potrebna “unutarnja reforma”. Danas je očito da Komšić neće ići do kraja i da neće biti predsjednik SDP-a. Iako je uživao ogroman ugled u stranci, ali i među biračima SDP-a (kao kandidat za člana Predsjedništva BiH osvojio više glasova nego stranka na općim izborima), Komšić nije mogao računati na značajniju potporu u rukovodstvu SDP-a. Sarajevski ogranak stranke, koji vodi Lagumdžijin blizak prijatelj i Komšićev glavni oponent Damir Hadžić, očito nije ostavio prostora za veći utjecaj aktualnog člana Predsjedništva BiH. Komšić je djelomično i sam kriv, jer je zbog angažmana u Predsjedništvu BiH zanemario rad u stranci.

Zvuči apsurdno, ali Komšićev pad u SDP-u počeo je onog trenutka kada je prvi put izabran za člana Predsjedništva BiH. Te 2006. godine Komšić je imao vjerojatno najveći utjecaj u sarajevskom Županijskom odboru stranke. Iza sebe je imao dva mandata općinskog načelnika, mandat veleposlanika BiH u Beogradu i što je za njegovu biračku bazu vrlo bitno, ratnu karijeru Hrvata nagrađenog “zlatnim ljiljanom”. S takvom prošlošću, bez korupcijskih afera, propalih projekata, Komšić je bio idealan za predsjedničkog kandidata. No, stranačku poziciju “prvog do Lagumdžije” preuzeli su neki drugi.

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
19:16 23.07.2012.

Pa naravno da je izasao iz SDP, jer vise nikada u svom zivotu nece biti u mogucnosti lazno predstavljati Hrvate. Njemu je politicki odzvonilo, i poslje neka ide na burzu pa neka si trazi posao.

DU
Deleted user
19:17 23.07.2012.

@krtica- mozda ce komsic sada u HSP kod jurisica.

KR
krtica
18:59 23.07.2012.

U koju ce sada stranku i iz kojega reda ce biti clan predsjednistva? Tako se dogadja sa onima ispod cijih se guzica stolice izmicu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?