Šest milijuna maraka

Lobistički poslovi u RS-u službena tajna

Euro
14.06.2012.
u 09:25

Šest milijuna maraka je Vlada RS-a dala lobističkim tvrtkama u svijetu

Koje lobističke tvrtke pravne zastupnike Vlada RS-a plaća i po kojim su oni političkim i pravnim pitanjima angažirani, pitanja su na koje javnost neće barem skoro dobiti odgovor, jer su stavljeni u kategoriju “službene tajne”. Takav odgovor od Vlade RS-a nije dobila ni tamošnja oporba, koja je inzistirala da im se dostavi podatak u koje tvrtke i u kakvo ime su prošle godine potrošile više od 4,2 milijuna maraka, pravno i politički zastupajući Republiku Srpsku. Premijer RS-a Aleksandar Džombić u cijeloj priči ne vidi ništa sporno u tome što Vlada RS-a, pozivajući se na oznaku “tajnosti”, na osnovi Zakona o javnim nabavama BiH, sklapa interne ugovore sa stranim tvrtkama koje plaća proračunskim sredstvima za odvjetničke, pravne i stručne usluge. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je kako prenosi agencija Fena, da je gotovo polovina proračuna od 4,622.082 KM kojim je raspolagalo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a u prošloj godini otišla na rashode za odvjetničke, pravne i stručne usluge.

“Svi su ti ugovori potpisani pod oznakom ’tajno’ i morate shvatiti da oni u sebi sadrže tajne podatke“, tvrdi premijer Džombić, napominjući da je sve dogovoreno prije na sjednici Vlade i da iznos nije tajan. Spomenimo da je nedavno Dewey & LeBoeuf, konzultantska tvrtka iz SAD-a zbog financijskih pogreški, bankrotirala, a koja je radila na lobističkim poslovima Vlade RS-a. Tvrtka ima 315 milijuna dolara neizmirenih obveza, od kojih 225 milijuna prema bankama, dok se ostatak odnosi na potraživanja vlasnika tvrtke i bivših partnera. Do 2010. Vlada RS-a je angažirala tvrtke Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem travnja 2009., a pravne savjete i oglašavanje Vlada RS-a je počela dobivati od Picarda, Kenta i Rowea, ugledne odvjetničke tvrtke koju su osnovali bivši zaposlenici Deweya & LeBeoufa. I ministrica u Vladi RS-a za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Željka Cvijanović još u ožujku 2012. je kazala da će se nastaviti angažiranje lobističkih kuća i odvjetničkih ureda u inozemstvu koji zastupaju njene interese. Za takve namjene iz entitetskog proračuna izdvojeno je 5,6 milijuna KM, a “lani je dato šest milijuna”. I dužnosnici iz FBiH samoinicijativno su angažirali takve tvrtke kad su u pitanju pravni poslovi. Treba se prisjetiti poteza bivšeg premijera Nedžada Brankovića koji je samoinicijativno angažirao tvrtke po pitanju vraćanja duga u inozemstvu javnim tvrtkama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?