MEĐU TOP 5 U SVIJETU

Ljudi u BiH među najdebljima na svijetu - uzroci pušenje i opijanje

dijeta
arhiva vl
26.11.2010.
u 07:55

Najdeblji na svijetu su građani Samoe, SAD-a, Njemačke, Egipta, Novog Zelanda, Izraela...

Prema istraživanjima koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, od 2000. do 2009. godine Bosna i Hercegovina našla se na šestom mjestu po broju pretilih ljudi, samo dva mjesta iza Sjedinjenih Američkih Država koje su i poznate po pretilim ljudima.

Nezdrava hrana i pivo

Naime, na prvom mjestu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi se Samoa - 93,5 posto (od populacije koja ima prekomjernu tjelesnu težinu) - stanovnici pacifičkog otoka su napustili tradicionalnu hranu i zamijenili je za jeftinu prerađenu sa Zapada. Na drugom mjestu su Kiribati - 81,5 posto - ovaj narod je preplavljen nezdravom hranom. Na trećem je Amerika - 66,7 posto - rezultat je “sjedećeg stila” života, obrađene i brze hrane. Slijedi Njemačka - 66,5 posto. Oni mogu “zahvaliti “pivu, masnoj hrani i neaktivnosti. Ispred Bosne i Hercegovine je i Egipat - 66 posto. Najviše je žena.

Na šestom mjestu je BiH - 62,9 posto. Glavni uzročnici su, prema navodima WHO, pušenje, opijanje i konzumiranje nezdrave hrane. Iza nas je Novi Zeland - 62,7 posto, Izrael - 61,9 posto - stopa gojaznosti se utrostručila u posljednjih 30 godina. Hrvatska je na devetom mjestu i tu su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti. Na desetom mjestu je Velika Britanija - 61 posto.

20 milijuna djece


Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, “do 2015. oko 2,3 milijarde odraslih osoba će imati problema s prekomjernom težinom, dok će više od 700 milijuna stanovnika biti pretilo, a 20 milijuna djece mlađe od pet godina imati prekomjernu težinu na globalnoj razini. Također, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da će u sljedećih nekoliko godina broj pretilih neprestano rasti jer u posljednje vrijeme mnogi od nas odlaze na posao isključivo automobilom, umjesto stepenica koriste lift, a i nezdrava hrana jedan je od glavnih uzročnika pretilosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?