PROPAO SASTANAK

Ljubić: U idućih 15 dana neće biti dogovora o vlasti u BiH

sastanak
VL FOTO
17.01.2011.
u 16:08

Božo Ljubić je, govoreći u ime HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, ocijenio da ni za dva tjedna neće biti postignut dogovor ako se razgovori ne vrate u okvir koji odražava duh BiH

Predsjednici i predstavnici 12 političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu postigli dogovor o sazivanju nastavka konstitutivne sjednice ovog doma, ali su zaključili da se sve parlamentarne stranke u roku od 15 dana izjasne imaju li potrebnu parlamentarnu većinu za opće odlučivanje i entitetsko glasanje.

Prema riječima privremenog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Adnana Bašića, dostavljanjem odgovora o tome da imaju potrebnu parlamentarnu većinu njemu bi bilo omogućeno da sazove nastavak konstitutivne sjednice.

Ukoliko u datom roku stranke ne dostave odgovor da imaju parlamentarnu većinu, dogovoreno je da privremeni predsjedavajući ponovo sazove sastanak predsjednika i predstavnika 13 stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu.

Milorad Živković iz SNSD-a istaknuo je da u ovoj stranci smatraju da ne treba zakazivati konstitutivnu sjednicu Zastupničkog doma ad hok, dok se ne definira parlamentarna većina i da nije dobro napraviti privremeno rješenje kao što su to neki predlagali.

SNSD za privremena rješenja

"Ta privremena rješenja mogu BiH i konstituiranje institucija, podrazumijevam i Zastupnički dom, Dom naroda i Vijeće ministara, još više da prolongiraju“, istaknuo je Živković.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je problem sukob dva koncepta - jednog koji zastupa SDP, koji tvrdi da ima legitimitet da predstavlja bilo koji narod, i dva HDZ-a, koji smatraju da legitimitet ima onaj koji ima najveći broj glasova iz jednog naroda.

On je dodao kako danas nije prihvaćen prijedlog SDS-a da se kolegiji parlamentarnih domova - ukoliko po formiranju Doma naroda ne bude moguće formiranje koalicije - formiraju po veličini stranaka, što u ovoj stranci vide kao rješenje za deblokadu parlamenta.

Prijedlog SDP-a bio je da treba hitno konstituirati Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne prejudicirajući parlamentarnu većinu.

"Nema razloga da se čeka konstituiranje Doma naroda da bi se konstituirao Zastupnički dom jer procedura izbora Vijeća ministara zavisi od Zastupničkog doma", objasnio je prijedlog SDP-a predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić konstantirao je da je očito da nema kapaciteta da sjednica Zastupničkog doma bude nastavljena.

Zajednička platforma

"Potpisnici smo platforme i otvoreni za sve na državnom nivou da pokušamo napraviti zajedničku platformu", rekao je Sarajlić.

Božo Ljubić je, govoreći u ime HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, ocijenio da ni za dva tjedna neće biti postignut dogovor ako se razgovori ne vrate u okvir koji odražava duh BiH.

On je istaknuo da je za formiranje parlamentarne većine neophodno da ona ima ukupni kapacitet i entitetsku većinu, da ima legitimitet svakog konstitutivnog naroda i da bude maksimalno kompatibilna sa nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne očekuje da će u idućih 15 dana biti nešto riješeno i smatra da odgovornost treba da snose stranke koje imaju najviše zastupnika.

Od 13 parlamentarnih stranaka samo Stranka za BiH nije imala svog predstavnika na današnjem sastanku.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
darmar
21:34 17.01.2011.

Veliko priznanje dr. Ljubicu za dosljednost politickog djelovanja i obrane hrvatstva u ovim povampirenim vremenima protuhrvatskog scenarija udruzene programske platforme velikobosnjacke politike potpomognute izdajom hrvatstva i preuzimanja seidobajramoviceske uloge od strane sitnih politickih trgovaca Jurisica i Lijanovica.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?