PREGOVORI

Ljubić idući tjedan saziva sastanak političkih lidera u BiH?

milorad dodik, dragan čović,
Zoran Grizelj
10.11.2011.
u 09:43

O aktualnim pitanjima u BiH razgovarali su Dragan Čović i Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović založili su se za nastavak sastanaka lidera šest političkih stranaka u BiH o uspostavljanju vlasti na nivou BiH, potvrdivši opredjeljenje i želju da što prije dođe do Vijeća ministara BiH.

"Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šest političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bi o tome razgovarali", rekao je Dodik novinarima u hotelu "Kaldera" kod Laktaša, nakon sastanka sa Čovićem.

Izrazivši uvjerenje da o tome postoji i suglasnost lidera SDS-a Mladena Bosića, Dodik je istakao da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti. Dodik je rekao da su na sastanku u Laktašima potvrđeni raniji stavovi SNSD-a i HDZ-a BiH.

"Mi smatramo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva ministarska mjesta treba da pripadnu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, a Republici Srpskoj četiri ministarska mjesta, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova BiH", naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a je naveo da je to zajednička osnova i u skladu s njom će prihvatiti svaku vrstu razgovora relevantnih političkih lidera o formiranju vlasti.

On je naglasio da su dosadašnji zastoji u izboru Vijeća ministara BiH definitivno razlog jedne ambiciozne političke koncepcije oličene u SDA i SDP-u BiH, koja želi da u političku praksu izbora u institucije BiH uvede novi koncept, koji podrazumijeva da se ne biraju predstavnici naroda, kako je to predviđeno Ustavom BiH.

Predsjednik SNSD-a je rekao da su lider SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija "gurali" priču o pripadnicima naroda i na taj način doveli kompletnu situaciju u BiH u poziciju neizvjesnosti, uz zahtjev Sulejmana Tihića za navodnu raspodjelu važnijih mjesta u BiH na bazi popisa iz 1991. godine.

"Ne postoji popis iz 1991. kao osnova ničega u Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu. Postoji paritet, balans i konsenzus i to je nešto pri čemu mi ostajemo. Na nivou zajedničkih organa BiH ne može da se bira ništa na bazi bilo kog popisa, to može da se uradi u lokalnim zajednicama eventualno, ali ni to nije predviđeno važećim Ustavom BiH", naglasio je Dodik.

On je pozvao političke predstavnike da se vrate u ustavne okvire i pristupe izboru Vijeća ministara BiH onako kako je to rađeno i ranije.

"Osnovna krivica je promjena načina i mogućnosti glasanja, odnosno izbora zajedničkih tijela BiH, prije svega Vijeća ministara, uvjetovana činjenicom da je visoki predstavnik ranije promijenio način izbora, ukinuo rotacije i doveo do ovakve jedne neizvjesne situacije. Dio odgovornosti snosi i institucija visokog predstavnika i svi koji su to radili u prošlosti, a koji su doprinijeli da se dođe u pat poziciju", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da on i Čović, kada je riječ o izboru zajedničkih institucija BiH, podržavaju paritet konstitutivnih naroda i dva entiteta, što, kako je naveo, podrazumijeva raspodjelu po jednu trećinu, te poručio da nije spreman da sudjeluje u bilo kakvim razgovorima o Vijeću ministara BiH koje bi modelirali i vodili stranci.

"Ovo mora da bude vlasništvo nas lidera i političkih stranaka iz BiH i bilo kakav uticaj sa strane za nas je nemoguć i neprihvatljiv. Možemo da obavljamo konsultacije s važnim čimbenicima, ali to ne znači da neko drugi može da sazove sastanak i da na njemu dođe do dogovora o Vijeću ministara BiH, jer taj dogovor moramo mi sami postići", zaključio je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su stavovi koje je iznio predsjednik SNSD-a njihovi zajednički, te izrazio uvjerenje da bi do sastanka koji bi organizirao lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić moglo doći već idućeg tjedna. "Vjerujem da bi idućeg tjedna mogao biti održan sastanak, koji bi zakazao Božo Ljubić", rekao je Čović.

 

Ključne riječi

Komentara 3

DA
daniele
10:38 10.11.2011.

Dzaba se vi dogovarate. U tom dogovoru nema onih kojih se i te kako pita i zato nista od tog dogovora. Vase ultimatume mozete macku o rep. Dezintegratori bosne nemaju snage da sprovedu svoje ideje inace ne bi organizirali beskorisne sastanke.

PA
park
20:58 10.11.2011.

Osovina zla i rušenja Države Bosne mijenja taktiku , vidjeli su da nemogu da je tako lako sruše pa sada pokušavaju ( pošto para više nemaju ) da se uvuču u institucije pa da iznutra lome ovu zemlju , da ništa ne rade uzimaju plate za nerad i da pričaju kako su oni lafo za Euro integracije ! Oni mrze i ne vole ovu moju domovinu , ali i mi patrioti i domoljubi smo stari i pametni , davno smo mi njih pročitali !!?

KR
krtica
02:44 11.11.2011.

Bez razgovora i dogovora nema ni rjesenja. Bez zajednickog rjesenja nema ni ravnopravnosti triju naroda; bez treceg entiteta vladat ce majorizacija, a to je zadnji ubod u ledja drzavnoj zajednici BiH, koja se i mora raspasti na tri sastavna dijela.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?