Obljetnice

Ljubav povratnika iznova sagradila crkvu

Slatina
09.10.2012.
u 11:13

Slavljeno 40 godina župe i posveta nove župne crkve sv. Franje Asiškog

Mala posavska župa s 50-ak povratnika ugostila je više od tisuću gostiju koji su skupa podijeliti slavlje - 40. godina župe i posvetu nove župne crkve sv. Franje Asiškog u Srednjoj Slatini. Tim je povodom Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio svečano euaharistijsko slavlje uz još 20-ak svećenika, tijekom kojega je posvetio novu župnu crkvu, župa je obilježila dvadesetu obljetnicu rušenja prijeratne crkve te desetu obljetnicu od dolaska prvoga poslijeratnog župnika u tada potpuno porušenu župu.

Vlč. Marko Stipić emotivnim riječima dobrodošlice pozdravio je sve goste te izdvojio prvog poslijeratnog župnika Iliju Orkića, sadašnjeg kancelara Vrhbosanske nadbiskupije, uvelike zaslužnog za nicanje crkvenog zdanja, okosnice povratka na tom posavskom području. - Radostan sam što se župljani ovdje s ljubavlju zauzimaju oko svoje župe. Hrabrim vas u toj ljubavi, volite svoje, volite svoje korijene. Mržnja je rušila temelje ove crkve, a ljubav ju je izgradila. Ova crkva neka predstavlja u svijetu vas, jer vi ste ta Crkva. Danas se radujemo, jer ova crkva kao da kaže, opstat ćemo, živjet ćemo, bit ćemo ono što jesmo korijenom - poručio je iz Slatine Vrhbosanski nadbiskup. - Neka sudbina budućnosti naše bude u Božjim i našim rukama. Nemojmo se bojati tražiti svoja prava, nemojmo se bojati zastupati ono što je pošteno i čestito. Biti čovjek poštenja, čovjek čestitosti, to treba plaćati cijenom za koju nikada ne žalite, jer što je Božje ne propada. S Božjom milošću gradimo hrabru vjeru za budućnost u ovome kraju - kazao je kardinal Puljić.

Među više od tisuću vjernika na misi su sudjelovali, s. Jasminka Gašparević, provincijalna predstojnica Družbe kćeri milosrđa, kum crkve Juro Kuprešak, projektant Petar Lušo, Đuro Adamčević, izvođač radova. Slavlje se iz crkve nakon mise preselilo u crkveno dvorište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?