Nakon Komšića

Ljevica u BiH: Javno trebamo osuditi komunističke zločine

Željko Komšić
Zvonimir Čorić
19.05.2010.
u 14:53

Osuda zločina u komunizmu mogla bi ubrzati donošenje zakona o lustraciji u BiH, koji je na čekanju

Četiri godine nakon što je Vijeće Europe donijelo rezoluciju o osudi komunizma i komunističkih zločina, političke elite i oporba u BiH mogle bi uskoro usaglasiti svoja stajališta i konačno donijeti zakon o lustraciji te zajednički osuditi sva nedjela koja su počinjena u ime komunističkog režima. Za takav scenarij barem verbalno navijaju i nacionalne, ali i anacionalne, lijevo liberalne stranke, čiji su čelnici uvjerenja da se o crnoj strani komunističke prošlosti treba jednom javno izjasniti.

SDP za zakon o lustraciji

Poslije javne kritike koju je na ime komunističkih zločina izrekao SDP-ov potpredsjednik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i ostale stranke iz tzv. lijevog bloka podržavaju stav da se o zločinima komunističkog režima javna, politička i intelektualna scena, po uzoru na sve države u tranziciji, konačno očituje. SDP-ova zastupnica i sveučilišna profesorica prof. dr. Mirjana Malić u razgovoru za Večernjak tvrdi da se slaže s onim što je na račun komunističkih zločina izrekao njen stranački kolega Željko Komšić. Ona smatra da će takva izjava neizravno ubrzati donošenje zakona o lustraciji kojim bi se i u BiH propisalo da svi kandidati za službene dužnosti prođu istragu kako bi se utvrdilo jesu li surađivali s tajnim službama tijekom komunističkog režima. Kao članica Komisije za ljudska prava, naša sugovornica tvrdi da su upravo nedavno raspravljali o prijedlogu zakona o lustraciji, ali o datumu njegova donošenja još se ne može ništa konkretno govoriti.

Krivci trebaju odgovarati

Miro Lazović, ratni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH, stranke koja je nastala nezadovoljna političkim radom SDP-a, pozdravlja Komšićevu javnu kritiku na račun zločina koji su počinjeni u vrijeme komunističkog režima. “Kao baštinici te komunističke partije”, pojašnjava Lazović, “dobro je da je stigla jedna takva osuda i da se konačno distanciraju od zločina Golog Otoka i progona u ime ideologije. I stranka SDU, tvrdi Lazović, također će pridružuje osudi, s time da će poduprijeti što žurnije donošenje zakona o lustraciji. “Nisam za zakon u kojem bi stradali nevini, već za zakon da zbog svojih nedjela odgovaraju stvarni krivci te da njegova primjena bude selektivna i točna”, poručuje Lazović. Čelnici Naše stranke, uz učtivo obrazloženje zauzetošću o ovim temama, jučer nisu imali jasan stav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?