Zakon

Liječnik mora čuvati tajnu, čak i ako je na sudu

Bolnica
19.08.2012.
u 10:27

Liječnik je obvezan podnijeti prijavu kada posumnja da je maloljetnoj ili nemoćnoj osobi zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo zapuštanjem ili zlostavljanjem

Nacrtom zakona o liječništvu uređuje se pojam, organizacija i uvjeti za obavljanje liječničkog zvanja, te djelovanje liječnika kao osnovnog, samostalnog i odgovornog nositelja zdravstvene djelatnosti koja je od posebnog interesa za Federaciju BiH i koja osigurava zdravstvenu zaštitu svakom pojedincu i cjelokupnom stanovništvu Federacije. Što ovim zakonom dobivaju pacijenti, a što liječnici te koje su novine u liječničkoj praksi, otkriva Večernjak.

Oduzimanje licencije

Liječnik koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela može se, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice, te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti, o čemu odluku donosi nadležna liječnička komora. Također, liječniku može biti uskraćeno izdavanje licencije odnosno može mu se privremeno ili trajno oduzeti licencija. U ovisnosti o vrsti kaznenog djela i posljedici koju je imalo, liječniku može biti privremeno ili trajno oduzeta licencija, s obzirom na opseg i vrstu poslova kojima se liječnik smije baviti. Nedostojnost za obavljanje liječničke djelatnosti utvrđuje se statutom liječničke komore, kao i način i postupak izricanja ove mjere. Liječnik je obvezan pregled i pružanje liječničke pomoći djeci i malodobnima obavljati na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata. Pri sumnji na zlouporabu ili zlostavljanje djece, odnosno na nasilje u obitelji, liječnik je dužan upozoriti odgovorna tijela, obazrivo čuvajući privatnost i interes djeteta, odnosno žrtve nasilja u obitelji.

Sve što sazna o zdravstvenom stanju pacijenta, liječnik mora čuvati kao profesionalnu tajnu i ne smije je odati. Kao izuzetak, radi zdravstvene zaštite pacijenta ili njegove okoline, liječnik može dati informacije i obavještenja o zdravstvenom stanju pacijenta uz odobrenje pacijenta, roditelja ili zakonskog zastupnika za malodobnog pacijenta, odnosno staratelja za punoljetnog pacijenta lišenog poslovne sposobnosti na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima. Dužnosti čuvanja profesionalne tajne liječnika, primjenjuju se i u slučajevima kada budu pozvani u svojstvu svjedoka u kaznenom i parničnom postupku, na način i pod uvjetima predviđenim Zakonom o kaznenom postupku Federacije BiH. Na obvezu čuvanja profesionalne tajne primjenjuju se i odredbe Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata kojim se uređuje pravo pacijenta na tajnost podataka, kao i propisi nadležne liječničke komore.

Obveza prijavljivanja

Liječnik je obvezan podnijeti prijavu policiji ili drugom nadležnom državnom tijelu kada tijekom obavljanja liječničke djelatnosti posumnja da je smrt ili tjelesna ozljeda pacijenta nastala nasilnim putem sukladno Zakonu o kaznenom postupku Federacije BiH. Liječnik je prijavu obvezan podnijeti i kada posumnja da je maloljetnoj ili nemoćnoj osobi zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo zapuštanjem ili zlostavljanjem. Sprečavanje i olakšavanje patnje i boli jedna je od temeljnih obveza liječnika koja se provodi na način i pod uvjetima utvrđenim Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenta, kao i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Ako se pacijent, koji je dobro upoznat sa svojim stanjem, a sposoban je da samostalno odlučuje, ne ponaša sukladno danim naputcima liječenja i prevencije bolesti odnosno mjerama propisane terapije, liječniku je izuzetno dopušteno pacijentu i odbiti daljnju zdravstvenu zaštitu, izuzev hitne medicinske pomoći, kao i izuzev u slučaju pojave zarazne ili psihičke bolesti kod pacijenta, čije bi neliječenje moglo ugroziti zdravlje i život drugih ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?