Istraga

Liječnicima počeli oduzimati ovlasti za pisanje recepata

Doktori
24.09.2012.
u 08:59

Dva liječnika iz Čapljine i Mostara već su kažnjena zbog izdavanja recepata bez opravdanih razloga. Inspekcija nastavlja raditi i očekivati je uskoro i nove suspenzije

Analizom podataka o izdavanju lijekova na recept, čelni ljudi Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ-a) zaključili su kako postoji veliki broj nepravilnosti. Došlo se do podatka kako čak za 10 posto izdanih recepata nije evidentirana usluga, odnosno nije obavljen pregled pacijenta. - Ako ćemo ove podatke pretvoriti u novčani iznos, dolazimo do zaključka kako je Zavod samo na ovoj stavci oštećen za oko 750.000 maraka. A govorimo samo o prvih šest mjeseci ove godine - rekli su nam u ZZO HNŽ-a. Radilo se o fiktivnim receptima koji vjerojatno nisu ni pisani u domovima zdravlja, ali ih je Zavod ipak platio.

Reakcija Zavoda

Nije dugo trebalo čekati na reakciju ZZO HNŽ-a. Tako su već prošlog tjedna bez ovlaštenja za izdavanje lijekova na recept ostala dva liječnika. Jedan u Mostaru, drugi u Čapljini. - Radi se o privremenim mjerama koje sada traju dva mjeseca. Mi ćemo u ugovorima za iduću godinu definirati privremene mjere. Tako će liječnici koji krše zakon prvi put ostati bez ovlaštenja za izdavanje lijekova na 2-3 mjeseca, a drugi put će im se to ovlaštenje oduzeti trajno. Kontrole su sada konstante i očekujemo kako ćemo uskoro imati još slučajeva u kojima će doktori ostajati bez ovlaštenja za izdavanje lijekova na recept - ističu u ZZO HNŽ-a. Dosadašnje kontrole su već pokazale nekoliko problema. Kao prvo, propisivani su nepotrebni lijekovi. Kao drugo, propisivane su nepotrebne količine lijekova, a već smo spomenuli kako su pisani i recepti, iako pregled pacijenta nije evidentiran. - Imamo više od 1000 osiguranika koji su dobivali recepte iz dva, odnosno tri Doma zdravlja. Imamo 17 osiguranika koji su dobili recepte iz tri općine, a 980 koji su recepte dobili iz dva doma zdravlja. Tek treba utvrditi kako je uopće moguće da osobe dobivaju recepte izvan svoje općine, odnosno svoga doma zdravlja. Počinjene su velike štete koje će sigurno netko morati platiti, a Zavod je oštećen za milijune maraka u ovim slučajevima - ističu naši sugovornici iz ZZO HNŽ-a.

Drastično povećanje

Već ranije je utvrđeno kako je broj pacijenata u HNŽ-u isti u odnosu na prijašnje godine, ali je potrošnja lijekova povećana za nevjerojatnih 360 posto. Dobili smo i tabele koje svjedoče o ovoj pojavi koju tek treba istražiti. Tako je u 2006. godini ZZO HNŽ-a za lijekova na recepte potrošio 4,047.319 maraka. Već 2010. godine je taj iznos bio dvostruko veći, a 2011. je iznosio nevjerojatnih 14,604.498 maraka. Znači, za samo pet godina iznos za lijekove na recept je uvećan za 10 milijuna maraka na godišnjoj razini. - Istina je kako je 2010. godine usvojena nova lista lijekova koja je bila veća od prijašnje, ali ovakvo povećanje nije realno i nije opravdano. Trenutno važeća lista je prevelika te je u 2011. godini sudjelovala s 13,47 posto poreznih prihoda Zavoda, a za prvih šest mjeseci 2012.godine čak 14,39 posto. Optimalna potrošnja na lijekove ukupno (lista lijekova na recept i bolnička lista lijekova) prema analizama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) različita je za pojedine države zavisno od BDP-a (bruto društvenog proizvoda), ali se u prosjeku svodi na 10 posto. Mi smo daleko iznad toga i tek sada utvrđujemo razloge ove situaciju - poručuju čelnici ZZO HNŽ-a. Oni nam nisu mogli reći kada će kontrola biti završena, ali su istaknuli kako će sve nelegalne radnje biti kažnjenje, te kako će Zavod naplatiti iznos novca koji mu je uzet na temelju kršenja ugovora ili nelegalnim radnjama. - Liječnici će snositi i financijske kazne, ali i domovi zdravlja, odnosno institucije u kojima su zaposleni liječnici koji nekontrolirano izdaju recepte za lijekove. Nakon što završimo s tim dijelom posla, naš fokus će se prebaciti na ugovore s ljekarnama. Ljekarne koje imaju ugovore s Zavodom bi trebale raditi prema našim pravilima, ali se događa suprotno i ugovori se krše na brojne načine. Gdje utvrdimo kršenje tih ugovora, doći će do prekida suradnje s tim ljekarnama. Sve podatke imamo zahvaljujući odličnom informacijskom sustavu kojeg posjedujemo i ništa se ne može sakriti. Ipak, ne možemo riješiti sve probleme odjednom jer je tematika prevelika. Zato ćemo raditi fazu po fazu, ali je sigurno kako će sve ove teme doći na red i kako će biti završene u što kraćem roku - zaključili su naši sugovornici iz ZZO HNŽ-a.

Nenajavljene kontrole

Inače, i dalje se mogu očekivati nenajavljene kontrole u domovima zdravlja u HNŽ-u. Inspekcije ZZO HNŽ-a posebno će biti aktivne u idućih nekoliko tjedana i to na onim lokacijama gdje je izdavanje recepata najočitije. Upućeni u ovu tematiku ističu kako je ovo samo vrh ledenog brijega u priči oko izdavanja lijekova na recept u HNŽ-u. Postoji i niz drugih malverzacija koje su pustile korijene u zdravstvu HNŽ-a, a bivše strukture nisu imale dovoljno snage ili nisu željele da se obračunaju s ovakvim pojavama. Zbog toga će sada rješavanje problema trajati znatno više vremena, ali u svakom slučaju, u proračunu Zavoda će biti znatno više novca za zdravstvene institucije koje djeluju u HNŽ-u nego je to bilo zadnjih godina. S tim se očekuje i poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga, što bi građani ove županije uskoro trebali osjetiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?