Stručnjaci upozoravaju

Znate li koliko meda smjete uzeti: Ako pretjerate može vam štetiti!

Med i žlice
Duško Jaramaz/PIXSELL
08.02.2025.
u 11:12

Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi i kad je tek topao

Mnogi ne mogu da zamisle čaj bez kašičice meda, ali upravo ta navika može da bude veoma opasna. Svjetski specijalisti iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da s medom, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ni u kom slučaju ne treba pretjerivati.

Po njihovom mišljenju, mladi ne bi trebalo da uzimaju više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, a osobama koje pate od određenih bolesti se ne preporučuje više od jedne kašike u toku dana. Gojazne osobe i one koje boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije treba da budu oprezni kod kod unosa ove namirnice. Nutricionisti također upozoravaju da svako može da bude alergičan na med, bez obzira na uzrast. Ova namirnica sadrži kiseline, namirnice koje iritiraju želudac, pa zato prekomjerna konzumacija meda može da izazove gastritis, pa čak i čireve. Postoji još nešto što mnogi rade kada se med zgusne nakon dužeg stajanja (a potrebno je da se razredi kako bi se lakše koristio) ili pripremaju neki topli napitak kao što je čaj, a što je velika greška.

Ako se med doda u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i također proizvodi otrov. Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi i kad je tek topao. Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 40 stupnjeva Celzijusa. "Med proizvodi dioksometil supstancu u ključaloj vodi, a to je otrov", napominju stručnjaci, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata