RECEPT DANA

Starinska poslastica koju svi obožavaju: Štrudlice s pekmezom

@iz_moje_kuhinje
15.09.2025.
u 14:37

Klasik koji se topi u ustima.

Štrudlice s pekmezom su stara delicija koju smo svi voljeli još kao djeca. Sočno tijesto i slatki nadjev čine ih savršenim zalogajem koji se topi u ustima. Idealne su za popodnevni čaj ili kao sitni kolači za svaku prigodu, a priprema je jednostavna i zabavna. Recept je podijelila food blogerica @iz_moje_kuhinje. Uživajte! 

Sastojci: 

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 180 g kiselog vrhnja
  • Korica limuna po želji

Za nadjev:

  • 3–4 žlice pekmeza od šljiva (možete kombinirati i smokve i šljive)
  • 2–3 žlice mljevenih keksa

Foto: @iz_moje_kuhinje

Priprema: U zdjeli pomiješajte maslac, vanilin šećer i koricu limuna, izmrvite vilicom. Dodajte kiselo vrhnje i postupno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umijesite mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite sa strane dok pripremate nadjev. U pekmez dodajte mljevene kekse kako bi nadjev bio gušći. Tijesto razvaljajte tanko, otprilike na 40 × 30 cm. Izrežite ga na trakice široke 7 cm (dobit ćete 6 trakica). Na sredinu svake trakice stavite žlicu nadjeva. Spojite krajeve i okrenite trakicu tako da spojena strana bude okrenuta prema dolje. Složite štrudlice u lim obložen papirom za pečenje. Svaku trakicu narežite na željene komade (npr. 5 cm). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C oko 10–15 minuta. Pečene štrudlice malo ohladite, pospite šećerom u prahu, potpuno ohladite i po želji pakirajte u limene kutije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja