donosimo recepte

Raspucanci na dva načina: S čokoladom ili limunom i narančom

raspucanci
Tatjana Miletić/MyTastyPot
01.12.2024.
u 09:16

Stigla je prva adventska nedjelja i najljepše doba u godini, a mnogi su već počeli s pripremama, uređenjem domova i pečenjem kolača. Suhi ili sitni kolači i keksići savršeno pašu u zimsko vrijeme, a među najomiljenije spadaju medenjaci, vanilin kiflice i raspucanci.

Kako bi vam raspuknuti keksići ispali savršeno, s površinom koja je zaista popucala, morate ih najprije uvaljati u kristal šećer, a tek potom u šećer u prahu. Uz to, bitno je da dobro ohladite tijesto prije oblikovanja jer će vam se u suprotnom lijepiti za ruke, piše Skuhaj.hr.

Donosimo vam dva recepta - za raspucance s čokoladom te limunom i narančom:

Foto: Shutterstock

Čokoladni raspucanci

Sastojci:

110 g maslaca sobne temperature

80 g šećera

80 g smeđeg šećera

1 jaje

1 žličica ekstrakta vanilije

130 g glatkog brašna

50 g kakao praha

1 žličica sode bikarbone

¼ žličice soli

150 g nasjeckane čokolade

40 g kristal šećera

120 g šećera u prahu

Priprema:

U većoj posudi miksajte maslac i šećere dok ne dobijete pahuljastu smjesu svijetle boje. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte, dok se sastojci ne sjedine.

U zasebnoj posudi pomiješajte glatko brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Pomiješajte sastojke pa miksajte dok se ne sjedine. U smjesu dodajte čokoladne kapljice ili nasjeckanu čokoladu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Tijesto čvrsto pokrijte s folijom i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Zagrabite otprilike jednu nepunu žlicu tijesta i rukama oblikujte kuglicu. Svaku kuglicu lagano uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Poslažite kuglice na lim za pečenje, ali pripazite da ostavite malo prostora između kuglica.

Pecite otprilike 10-12 minuta, dok keksići ne dobiju čvrste rubove, ali im sredina i dalje ostane mekana. Ako se nakon devet minuta kuglice ne počnu širiti, izvadite lim iz pećnice i lagano, dva do tri puta lupite o čvrstu podlogu. Vratite u pećnicu pa još kratko pecite.

Kratko hladite keksiće na limu, a zatim ih prebacite na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili. Vjerojatno će se malo ispuhati kad se ohlade. 

Foto: 50 shades of hunger

Raspucanci s limunom i narančom

Sastojci:

2 jaja

200 g šećera

50 g maslaca

40 ml ulja

1 žlica ekstrakta vanilije

350 g brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 žlice soka od naranče

naribana limunova korica

100 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite jaja i polako dodajte šećer, omekšali maslac, ulje, ekstrakt vanilije, narančin sok i narančinu koricu.

Od smjese napravite tijesto, pokrijte s prozirnom folijom i ostavite sat vremena.

Od tijesta otkidajte male komadiće veličine oraha i oblikujte u loptice. Loptice uvaljajte u prah šećer i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Napraviti razmak jer će narasti tijekom pečenja.

Pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180°C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije