neodoljivo ukusan

Posni kolač s grizom i jabukama: Nestane brže nego što se ohladi

Foto: larisa_stajic (Instagram)
11.03.2025.
u 07:55
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Tražiš savršen posni kolač koji je sočan, mekan i prepun ukusa? Ovaj posni kolač nestane brže nego što se ohladi!

Kolač s grizom i jabukama je jednostavan za pripremu, neodoljivo ukusan i idealan uz kavu ili čaj! Njegova sočnost i aroma cimeta oduševit će svakog sladokusca.

pripremi ovog kolača, rendane jabuke se miješaju s grizom, šećerom, vanilin šećerom, uljem, cimetom, kiselom vodom i praškom za pecivo, stvarajući bogatu smjesu koja se peče do zlatne boje. Za dodatnu slast, kolač se prelije posnom čokoladom, ali je i posipanje šećerom u prahu odlična alternativa, piše Gastro Kutak.

Sastojci

Za kolač:

  • 3 šolje Rendane jabuke (oko 800 g)
  • 1 šolja Griza (200g)
  • 1/2 šolje Šećera (može biti i manje, po želji)
  • 10 g Vanilin šećer
  • 1/2 šolje Ulja
  • Cimet po ukusu
  • 1/2 šolje Kisele vode
  • 1 kašičica Praška za pecivo

Za preliv:

  • 120 g Posne čokolade
  • 3 kašike Ulja

Za pripremu tepsije:

  • Prezle ili brašno za posipanje tepsije

Priprema

Priprema smjese za kolač:

  • U velikoj posudi, pomiješajte sve sastojke za kolač: rendane jabuke, griz, šećer, vanilin šećer, ulje, cimet, kisele vode i prašak za pecivo. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Priprema tepsije:

  • Okruglu tepsiju promjera 24 cm (ili manju, prema želji) premažite uljem, a zatim je pospite prezlama ili brašnom kako bi se kolač mogao lako izvući nakon pečenja.

Pečenje:

  • Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta, odnosno dok kolač ne postane zlatno smeđi. Da biste provjerili je li kolač pečen, možete ubosti čačkalicu u sredinu – ako izađe suha, kolač je gotov.

Priprema čokoladnog preljeva:

  • U međuvremenu, na pari otopite 100 g posne čokolade zajedno s 3 kašike ulja. Dobivenu glazuru ravnomjerno prelijte po ohladenom kolaču.

Alternativa za preliv:

  • Ako ne želite čokoladni preliv, kolač možete posuti šećerom u prahu za lakšu varijantu.

Dodatni Savjeti:

  • Ako želite da kolač bude čvršći, možete dodati kašiku ili dvije brašna ili mljevenih oraha prije nego što stavite smjesu u tepsiju.
  • Za još bogatiji ukus, možete dodati i malo vanilin šećera ili narendane kore od limuna u smjesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije