Kombinacijom jednostavnih sastojaka dobili smo ovaj ukusan kolač za koji vam nisu potrebni ni mlijeko ni jaja. Malo brašna, oraha, džema, keksa i čokolade čine ovaj kolač u isto vrijeme jako ukusnim, a laganim za pripremu.
Sočni kolač - bez mlijeka i jaja
Biskvit:
- 400 ml vode
- 13 kašika šećera
- 13 kašika brašna
- 5 kašika mljevenog ili blendiranog lješnjaka ( mogu i orasi )
- 2 kašike kakaa
- 3 kašike bilo kojeg džema
- 100 gr posnog mljevenog keksa
- 4 kašike ulja
- 1 kašika sode bikarbone
Fil:
- 125 gr omekšalog margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr posnog mljevenog keksa
- 100 gr kakao krem čokolade
- 100 gr pečenog blendiranog ili mljevenog lješnjaka ( ili orasi )
- 200 ml soka od naranče
Glazura:
- 100 gr kakao krem čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U veću posudu usuti toplu vodu i šećer, pa promješati.
Dodati džem, keks, kakao, ulje i mljeveni lješnjak i sve dobro izmješati, piše Domacirecepti.
Dodati brašno i sodu bikarbonu i dobro sve izmješati.
Istresti u podmazan ili obložen pleh 33x23cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, ovisi od vaše pećnice.
Kada se ispeče staviti papir za pečenje preko i pritisnuti malo jer sredina će se izdići.
Taj dio možete i odsjeći nožem pa poravnati, iskreno, ali ne mora se.
Za fil umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodati keks, umutiti.
Zatim dodati blendirani ili mljeveni lješnjak, kao i kakao krem čokoladu, pa sipati sok.
Umutiti sve zajedno. Mutiti oko minut, da postane mazivo.
Na koru staviti fil, pa sve poravnati.
Otopiti kakao krem čkoladu s 2 kašike ulja na laganoj vatri pa preliti kolač.
Ostaviti dda odstoji i stegne se.
Uživajte!.