Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kojega ti ni najmanje neće nedostajati tjestenina! Kako bi izbjegla vodenkast okus, slijedi recept i tvoje jelo ispast će savršeno!
Ovaj novi način pripreme sigurno će ti ostati u dobrom sjećanju, pa recept svakako spremi jer ćeš ga htjeti ponoviti, piše miss gastro.
SASTOJCI
- mljeveno meso - miješano 450 g
- sol 1,50 žličica
- maslinovo ulje 1 žlica
- luk 0,50 kom
- češnjak 3 režanj
- pasata od rajčice 700 g
- svježi bosiljak 2 žlica
- svježe mljeveni crni papar
- tikvice 600 g
- ricotta 400 g
- parmezan 25 g
- jaje
- mozzarella 450 g
POSTUPAK
- U srednje velikoj tavi prodinstaj meso sve dok lagano ne posmeđi, posoli i popapri ga. Stavi sa strane.
- U tavu dodaj maslinovo ulje i pirjaj češnjak i luk par minuta. Vrati meso u tavu, dodaj rajčicu, bosiljak, sol i papar. Pokrij i pusti da lagano krčka, najmanje 30-40 minuta.
- U međuvremenu, tikvice nareži na tanke kriške (najbolje uz pomoć gulilice za povrće), lagano posoli i ostavi da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode pa nakon 10 minuta papirnatim ručnikom pokupi ju i osuši tikvice.
- Zagrij grill tavu na srednje jakoj i grilaj tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavi na papirnate ručnike da upiju višak vlage.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- U srednje velikoj zdjeli dobro izmiješaj ricottu, parmezan i jaje.
- Na dno lima za pečenje dodaj malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodaj sloj mozzarelle. Ponavljaj postupak sve dok imaš dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od rajčice i mesa. Prekrij folijom i peci 30 minuta.
- Makni foliju i peci dodatno još 20 minuta. Po želji zatim na lazanje dodaj sloj mozzarelle i peci dodatnih 10 minuta.
- Pričekaj 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim posluži.