Tijekom cijele godine voće i povrće neizostavno je na našem jelovniku, a često nismo sigurni kako koje voće utječe na naš organizam.
Voće i povrće puno je vitamina, minerala, vlakana i odlično je za zdravlje, ali to ne znači da ga možemo jesti u neograničenim količinama, jer često sadrži puno šećera. To je slatkiš iz prirode s kojim ne treba pretjerivati.
'Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom unosimo dovoljnu količinu svih potrebnih minerala i dijetalnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, svježe cijeđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara po dan, ne više. Povrća trebaminimalno unositi 400 grama, odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, sadrži minerale i dijetetska vlakna koja su neophodna za zdravlje cijelog organizma', rekla je jednom prilikom za RTS Ordinaciju specijalistica nutricionizma dr. Veroslava Stanković.
'Šljive i grožđe sadrže najviše šećera. Što se tiče lubenice i dinje, nevjerojatno je da lubenica ima viši glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manje vode od lubenica. Moja preporuka bi možda bila dinja, koja ima veću nutritivnu vrijednost u odnosu na lubenicu', rekla je dr. Stanković za RTS, prenosi Story.
'Šljive i kruške su teže probavljive voćke jer imaju veću količinu dijetalnih vlakana. Inače su izuzetno zdrave voćke. Što se tiče marelica i breskvi, obje su obojene voćke koje imaju veliku količinu beta karotena i druge fitonutrijente koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla ni kupinu, jagodu, malinu, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u jačanju imuniteta', ispričala je.
'Ananas je izuzetno voće koje sadrži bromelain. Prvi put je stavljen naglasak na ananas zbog tog enzima koji generalno smanjuje količinu masti u tijelu, žutu boju mu daju vitamini, odnosno vitamin A koji ima povoljan učinak na embriogenezu. Ananas ima veliku količinu dijetalnih vlakana, malu količinu šećera i na taj način povoljno djeluje na cijeli organizam', rekla je, a prenosi Stil.