RECEPT DANA

Oduševit će sve generacije: Čokoladna Plazma torta

@slatkis_az/Instagram
09.10.2025.
u 09:48

Za još bogatiji okus, u čokoladni fil možete dodati žličicu ruma ili malo instant kave – naglasit će aromu čokolade i dati torti profinjen ton.

Ako postoji kolač koji spaja okuse djetinjstva i bogatu čokoladnu raskoš, onda je to upravo čokoladna Plazma torta. Neodoljivo kremasta, a opet lagana, ova torta osvaja na prvi zalogaj – idealna je za rođendane, obiteljska druženja ili jednostavno kada želite desert koji će oduševiti sve generacije. Spoj Plazme, čokolade i fine kreme čini je pravom kraljicom svakog stola. Recept je s food bloga @slatkis_az. Uživajte! 

Sastojci: 

Kore:

  • 7 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 70 g mljevene Plazme
  • 1 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa

Čokoladna krema:

  • 14 žumanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca ili margarina

Plazma krema:

  • 300 g šlaga
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 300 g mljevene Plazme

Priprema: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, zatim postepeno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Dodajte prosijani kakao i brašno te mljevenu Plazmu, pa lagano promiješajte špatulom. Smjesu podijelite na dva dijela i ispecite dvije kore na 180°C oko 10–15 minuta. Svaku koru nakon pečenja prerežite po dužini – dobit ćete četiri tanke kore.

Za čokoladnu kremu žumanjke i šećer pjenasto umutite dok smjesa ne posvijetli i udvostruči se. Kuhajte na pari uz stalno miješanje dok ne postane gusta i kremasta. Dodajte čokoladu dok je smjesa još vruća i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ohladite, a zatim posebno umutite maslac i dodajte u kremu. Sve dobro sjedinite mikserom u glatku čokoladnu kremu. Za Plazma kremu pomiješajte šlag i mlijeko u prahu, zatim dodajte mlijeko i umutite pjenjačom. U posebnoj posudi umutite slatko vrhnje pa ga lagano sjedinite s prethodnom smjesom. Na kraju dodajte mljevenu Plazmu i sve lagano promiješajte ručno. Slažite koru, čokoladnu kremu, Plazma kremu, koru, itd. (ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke). Tortu ohladite nekoliko sati u hladnjaku, idealno preko noći, kako bi se svi slojevi lijepo povezali. Po želji je možete ukrasiti šlagom, naribanom čokoladom ili mljevenom Plazmom po vrhu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja