I dok ljeti uživamo u lubenicama i trešnjama, jesen je sezona rezervirana za toplije i bogatije okuse. Svake jeseni bundeva zauzme posebno mjesto na stolovima - u juhama, mirisnim pečenjima, ali i kolačima zbog svoje nježne, slatkaste arome.
Osim što je ukusna i svestrana, bundeva je i prava riznica zdravlja. Bogata je vitaminima A, C i E, antioksidansima te vlaknima koja potiču probavu i jačaju imunitet. Volimo je i zbog toga što nam zahvaljujući prirodnoj slatkoći omogućuje pripremu zdravih deserata bez mnogo šećera, piše Gloria.hr.
Stoga nas nije začudilo kad smo vidjeli u slastičarnici ponudu - cheesecake od bundeve. Mnogima omiljeni kolač, upravo zato što nije pretjerano sladak, a iznimno je kremast.
Potražili smo recept cheesecaka od bundeve, a ima ih dosta. Prenosimo jedan od njih.
Recept za cheesecake s bundevom:
Sastojci za podlogu:
- 150 g smrvljenih čajnih keksa po želji
- 75 g rastopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 450 g sirnog namaza (sa sobne temperature)
- 400 g pirea od bundeve
- 250 ml vrhnja za šlag
- 130 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- ½ čajne žličice muškatnog oraščića u prahu
Priprema cheesecakea od bundeve:
- Pripremite podlogu: čajne kekse sameljite u prah i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Trebali biste dobiti smjesu nalik na mokar pijesak. Dobivenu smjesu utisnite u kalup promjera 20 centimetara koji ste prethodno malo namastili ili obložili papirom za pečenje, prenosi
- Mikserom istucite vrhnje u šlag. Stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli izmiksajte sirni namaz sa šećerom dok ne dobijte laganu jednoličnu kremu.
- Dodajte pire od bundeva, cimet u prahu, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
- Ručno umiješajte šlag u kremu na bazi sira i bundeve.
- Dobivenu smjesu premažite preko podloge i stavite u hladnjak na barem četiri sata ili preko noći. Po želji tortu možete staviti i u ledenicu.
- Cheesecake s bundevom poslužite s nešto dodatnog šlaga.