Jedno od zlatnih pravila profesionalnih kuhara je da se sve namirnice moraju iskoristiti te da pod svaku cijenu treba izbjeći bacanje hrane. Stoga, ako ste kupili banane koje u međuvremenu niste pojeli i sada vam u kuhinji stoje već prezrele, nemojte ih bacati jer ih možete iskoristiti kako biste napravili popularan, jednostavan i iznimno ukusan kolač.
U par jednostavnih koraka ovo voće možete pretvoriti u banana kruh čiji će miris ispuniti cijelu kuću. Za najbolji kruh od banane važno je koristiti prezrele banane jer, iako ih nitko ne voli, u ovom receptu funkcioniraju savršeno. Što su banane zrelije, to će kruh biti sočniji i intenzivnijeg okusa.
Odlično paše iz kavu ili čaj, a njegova hrskava korica i nježna unutrašnjost čine ga savršenim zalogajem za svaki dio dana. Najbolje od svega, priprema je jednostavna, brza i ne zahtijeva nikakve posebne vještine. Stoga je ovo idealan kolač za sve koji žele uživati u nečem slatkom, a nemaju vremena provesti cijeli dan u kuhinji.
Recept za banana kruh
Od sastojaka su vam potrebne tri zrele banane, 100 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi), 150 g šećera, 2 jaja, 1 žličica vanilije, 1 žličica sode bikarbone, 1/2 žličice soli, 1 žličica praška za pecivo, 200 g glatkog brašna te, po želji, 100 g oraha ili čokoladnih komadića.
Priprema je uistinu jednostavna. Prvo zagrijte pećnicu na 175 °C i obložite kalup papirom za pečenje. Banane zgnječite vilicom u zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodajte jaja i vaniliju. Umiješajte zgnječene banane. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i prašak za pecivo. Suhe sastojke lagano umiješajte u mokre – tek toliko da se sve poveže.
Po želji dodajte sjeckane orahe ili čokoladne komadiće za dodatni okus. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 50 do 60 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Ostavite da se ohladi prije rezanja i uživajte u svakom sočnom zalogaju. Ako želite da kruh ostane mekan i idući dan, još mlakog ga zamotajte u kuhinjsku krpu ili aluminijsku foliju. Na taj način zadržat će vlagu i svježinu.