Cikla se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Konzumiranje cikle regulira procese hematopoeze i metabolizma u tijelu. Cikla ima diuretička svojstva, snižava krvni tlak, pomaže kod zatvora itd.
Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore s gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cikle dnevno. U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi s aktivnim načinom života). Za ove bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuhane salate od cikle u ishranu: hipertenzija – betain snižava krvni tlak, konstipacija – vlakna poboljšavaju peristaltiku crijeva, anemija – visok sadržaj željeza promovira hematopoezu, bolesti jetre – cikla pomaže u uklanjanju toksina, gojaznost i dijabetes – nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuhanu ciklu treba konzumirati umjereno, ateroskleroza – čisti krvne sudove i smanjuje nivo “lošeg” kolesterola.
Za koje bolesti se ne preporučuje jesti ciklu? Gastritis s visokom kiselošću, čir na želucu – cikla stimulira proizvodnju želudačnog soka, urolitijaza (oksalati) – može doprinijeti stvaranju kamena u bubregu, dijareja i sindrom iritabilnog crijeva – mogu povećati simptome, dijabetes (posebno tip II) – kuhana cikla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera, hipotenzija – cvekla može prekomjerno sniziti krvni pritisak.