zdrava i ukusna

Jedite ciklu često, odlična je za zdravlje: Donosimo 5 recepata - od juhe i burgera do kolača

09.06.2020.
u 19:47

- Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak - rekla je za 24sata.hr Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Kaže da cikla nije niti malo zahtjevna za pripremu.

- Svježa se može naribati samostalna ili sa ribanom mrkvom i pripremiti kao salata. Sok od cikle pripremite obavezno uz dodatak vode (razrijeđen). U koncentrat soka od cikle možete dodati i 1 do 2 dcl ohlađenog čaja, a sok cikle se dobro slaže i sa limunadom. Ukoliko termičkom obradom želite imati minimalne gubitke nutrijenata, ciklu radije ispecite u pećnici, nemojte je kuhati. Potom je usitnite i začinite kao slatkastu salatu ili prilog - pojasnila je.

Donosimo pet recepata sa ciklom, od juhe do kolača.

1. Litvanska juha od cikle

SASTOJCI: 450 g mlade cikle, 4 jaja, 1 veliki svježi krastavac, 1 l jogurta, 3 mlada luka, sol

PRIPREMA: Cikla se skuha (kuha se oko sat i pol) pa se ohladi, oguli i izreže na kockice. Potom se posoli, pomiješa sa jogurtom i izblenda štapnim mikserom dok ne postane jednolična, glatka smjesa. Juha se potom stavi u hladnjak jer se poslužuje hladna.

Nakon hlađenja se ulije u tanjure pa se u nju stavi ostalo - zeleni dio luka se izreže na kolutiće, krastavcu se izvade sjemenke pa se izreže na kockice, kao i tvrdo kuhana jaja.

2. Aromatična pečena cikla

SASTOJCI: 8 manjih komada cikle, listovi od cikle, manja vezica ružmarina, pola vezice estragona, pola vezice peršina, 1 žlica crvenog vinskog octa, sol i papar, maslinovo ulje

PRIPREMA: Cikla se peče u aluminijskoj foliji u pećnici, a može i na roštilju. Na komad folije stavite listove cikle, na to ciklu, a na vrh ružmarin. Prekrijte opet lišćem i zamotajte foliju kao bombon. Foliju malo izdubite vilicom. Pecite u pećnici na oko 180 stupnjeva nekih pola sata do 40 minuta.

Kad je gotova, narežite je na krupne komade, posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem. Isjeckajte mažuran i peršin i promiješajte sa komadima cikle. Možete dodati i pečeni češnjak, ako ga volite.

Ovako pečena cikla može se jesti kao samostalno jelo ili kao prilog mesu. (recept preuzet sa 24kitchen.com.hr)

3. Salata od cikle i mrkve

SASTOJCI: 1 cikla, 1 mrkva, 3 češnja češnjaka, 100 g oraha, sol i papar, maslinovo ulje, jabučni ocat 

PRIPREMA:

Ciklu i mrkvu izribajte pa u to dodajte sitno isjeckani češnjak i orahe. Začinite i poslužite.  (*recept preuzet sa atma.hr)

4. Burger od cikle i slanutka

SASTOJCI: 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog), 150 g cikle, 80 g krušnih mrvica, 1 jaje, 1/2 crvenog luka (sitno sjeckani), 65 g feta sira, 4 peciva, salata, rajčica

PRIPREMA: Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.

Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf... (recept preuzet sa gastro.hr. )

5. Čokoladni kolač sa ciklom

SASTOJCI: 260 g brašna, 360 g kuhane cikle, 300 ml ulja, 5 jaja, 3 žličice praška za pecivo, 80 g kakaa, 350 g šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a dok se ona grije, namastite duguljasti kalup za kruh i posipati ga brašnom. Pomiješajte odvojeno suhe i mokre sastojke. U jednoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i sol. U drugu dodajte izblendanu ciklu, ulje i ekstrakt vanilije pa miksajte i polako ubacujte jaje po jaje.

Na kraju pomiješajte polako kuhačom mokru i suhu smjesu, izlijte u kalup i pecite oko 70 minuta. Nakon sat vremena provjerite treba li kolač prekriti folijom da se ne ispeče prejako odozgo. Kada je gotov, pustite da se skroz ohladi, a prije posluživanja ga pospite sa malo kakao praha. (recept preuzet sa gastro.hr. )

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije