Četvorka

Lideri ostaju na briselskim principima, 
EU pozvali upomoć

cetvorka
03.04.2013.
u 19:58

Radončić najavio novi sastanak koji bi trebao biti održan u kapacitetu sedmorke, i to prije dolaska Štefana Fuelea u Mostar

U Sarajevu je jučer održan sastanak lidera četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH (FBiH) - HDZ-a BiH, HDZ 1990., Saveza za bolju budućnost i SDP-a BiH – na kojem je bilo riječi o provedbi odluke “Sejdić i Finci” i funkcioniranju izvršne vlasti u FBiH. Četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu na razini Federacije BiH nisu jučer postigli dogovor o modelu provedbe presude “Sejdić - Finci”, ali su ponovili privrženost principima dogovorenim u Bruxellesu.

Novi sastanak

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je novi sastanak koji bi, kako je kazao, trebao biti održan u kapacitetu sedmorke i to prije najavljenog dolaska europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. - Pozvali smo se na principe dogovora iz Bruxellesa - da drugi ne biraju drugima. Imali smo razlike o tom pitanju, to su razlike koje traju 20 godina, razgovori idu dalje, nastavlja se uz pomoć Europske unije sljedeći tjedan, kazao je domaćin sastanka Fahrudin Radončić. - Ja sam optimist da ćemo naći rješenje u okviru četvorke, sedmorke ili Parlamenta, dodao je Radončić. - Sporan je model kako provesti presudu i o tome imamo različita mišljenja. Vjerujem da je moguće kvalitetno pripremiti sastanak s Fueleom. Prilika za dogovor još uvijek postoji, kazao je nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. - Dogovoreno je da ostanemo na principima dogovorenim u Bruxellesu, pozvali smo Europsku uniju da pomogne kako bi iznašli pravo rješenje, dodao je Čović. Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kaže da su na ovom sastanku zaključili koji model nije prihvatljiv. - Potrebno je tragati za modelom uz pomoć Europske unije, kazao je Ljubić.

Kaos u Federaciji


Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nije htio detaljnije govoriti o modelima, jer u javnosti SDA, kako je kazao, vodi propagandnu kampanju na onome sto uopće nije bilo predmet razgovora u Bruxellesu. Kratko je prokomentirao i stanje u Federaciji BiH. - Jasno je poslije sastanka u OHR-u da Budimir i SDA nastoje blokirati sve pa i Ustavni sud. Ne može se riješiti pitanje Vlade prije Ustavnog suda i za nas je to primarno, kazao je Lagumdžija. Lideri četiri stranke pokušali su postići dogovor o izboru dva člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije. Kako se doznaje već u ponedjeljak je moguće da se lideri sastanu sa Stefanom Saninnom i razgovaraju o rješenjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?