radijacija

Leptiri iz Fukushime mutirali, drugačije su boje i veličine

'leptiri-naslovnica'
''
16.08.2012.
u 11:05

Rezultati istraživanja zabrinjavaju znanstvenike zbog dugoročnog utjecaja radijacije na ljude koji su joj bili izloženi prvih dana nakon same nesreće

Nakon što je japanska, ali i svjetska javnost bila zaokupljena pričama o zbrinjavanju uništene nuklearne elektrane u Fukushimi čini se ipak kako su na vidjelo izašli oni strahovi koji su se od ožujka 2011. kada je tsunami "pokosio" nuklearku "podmetale pod tepih". Naime, među leptirima koji obitavaju u blizini nuklearke otkrivene su genetske mutacije zbog kojih su se znanstvenici počeli pitati kako će katastrofa u Fukushimi utjecati na ostale vrste pa tako i na same ljude.

Istraživanje pokazuje kako je oko 12 posto leptira koji u kao ličinke bili izloženi nuklearnom zračenju razvilo razne poremećaje kao što su slomljena ili naborana krila, promjene u veličini krila, pomjesne boja i uzoraka te veći broj varijacija u količini i izgledu točkica na krilima.

I potomci tih leptira koji su se izlegli daleko od mjesta nuklearne katastrofe, i to njih 18 posto, imalo je slične mutacije, prenosi RT, a u trećoj generaciji čiji jedan od predaka nije bio izložen mutacijama kod čak 34 posto leptira pojavile su se mutacije.

Istraživači su prošlog rujna, šest mjeseci nakon katastrofe u nuklearki, s područja Fukushime prikupili 240 leptira čijih 52 posto potomaka je imalo razne abnormalnosti.

Rezultati istraživanja zabrinjavaju znanstvenike zbog dugoročnog utjecaja radijacije na ljude koji su joj bili izloženi prvih dana nakon same nesreće. Ipak, liječnici tvrde kako nesreća u Fukushimi neće uzrokovati povećanje broja oboljelih od leukemije ili raka, odnosno bolesti koje su najčešće vezane uz izlaganje radijaciji

Još uvijek nema službenih informacija o tome da je iti jedna osoba umrla od posljedica katastrofe u Fukushimi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?