Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Lagumdžija zaustavio OHR da poništi vlast

Inzkov tim predložio mjere, odluka OHR-a stopirana zbog inzistiranja Zlatka Lagumdžije
13. srpnja 2011. u 13:25 4 komentara 7 prikaza
inzko
Foto: VL FOTO

Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH je nakon više prigovora hrvatskih političkih stranaka i zahtjeva upućenih Ustavnome sudu Federacije BiH bio pripremio odluku o razrješenju krize u Srednjobosanskoj županiji koju je na kraju, ipak, povukao pod pritiskom SDP-a BiH, doznaje Večernji list.

Htjeli vratiti na početak

Ta je odluka, kako je otkrio naš izvor, trebala sadržavati poništenje uspostave Vlade Srednjobosanske županije koju je nasilno uspostavila skupina bošnjačkih stranaka okupljenih oko SDP-a BiH. Na taj bi se način stvari vratile na početak i omogućilo imenovanje zakonite vlade koja ne bi bila u sukobu s realnošću u ovoj županiji. Ovakva je odluka OHR-a trebala imati privremeni karakter kao i legiziranje vlasti u Federaciji BiH dok Ustavni sud Federacije BiH ne donese pravorijek.

To je podrazumijevalo, kako je potvrdio naš izvor, ponovno glasovanje u Saboru Srednjobosanske županije o novoj vladi, ali uz uvažavanje stajališta hrvatskoga kluba. Vlast u središnjoj Bosni naime uspostavljena je uz gotovo potpuno ignoriranje hrvatske političke volje. Valja reći kako je u tri navrata hrvatski saborski klub zatražio pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa što je u potpunosti ignorirala bošnjačka politička većina nastavljajući donositi nasilne odluke. Sukladno odredbama Ustava i zakona nije moguće donositi nikakve odluke u skupštini dok se ne razriješi dvojba je li određena odluka suprotna vitalnom nacionalnom interesu što su bošnjačke stranke SDP i SDA uz potporu SBB-a i SBiH provele u djelo uspostavom nelegalne vlade.

Naime, Ustavni sud Federacije BiH jedini je ovlašten davati ocjenu je li povrijeđen vitalni nacionalni interes pojedinog naroda pa bilo kakva skupštinska većina ne može određivati što je vitalni interes drugoga naroda. Sve ove nezakonitosti su predočene Uredu visokog međunarodnog predstavnika zbog čega je i bila pripremljena odluka o suspenziji Vlade u središnjoj Bosni. No, kada su iz OHR-a predstavili odgovarajuća rješenja SDP-u i SDA, usprotivio se Zlatko Lagumdžija.

‘Pravni stručnjaci’

Čelnik SDP-a BiH je zaprijetio da će se povući iz cijelog ‘projekta’ u Federaciji BiH. Uz to, ‘pravni stručnjaci’ SDP-a su korigirali prijedloge OHR-ova pravnog tima, čime se ništa ne bi promijenilo zbog čega od odluke OHR-a vjerojatno neće biti ništa.

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  kako komunistički aparatčik može ucjenjivati bilo koga i kršiti zakone i ustav ? to treba potpuno eliminirati iz bilo kakve politike i uvesti sankcije takvim koji krše zakon i ustav .

 • park:

  Ovo je samo pusta želja Krešića i njegovih šefova , totalna dezinformacija , uostalom sjetite se šta je prethodilo priznavanju vlasti u FBiH i Srednjebosanskom kantonu !? Prijetnje bombama , ne izbor delegata u kantonima , javni linč hrabrih Hrvata ... prikaži još! koji pokušavaju pomoći svome narodu , podcjenjivanje i izrugivanje svih koji nisu u stožernoj stranci......, i šta sad vi očekujete !?? Dabogda vas ........ odnjela , da vas oči naše ne vide .

 • ivo33hzhb:

  Lagumdzija zaustavio OHR. Poceo i Vecernji uzdizat ovog ljigavca, da OHR hoce nebi ga ni dragi bog zaustavio a kamoli ovaj SDP-ovan.