Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Lagumdžija prijeti ratom ukoliko ne bude na čelu Vijeća ministara

Čelnik SDP-a podvaljuje Bošnjacima da će BiH uništiti islamski radikali koji će, zbog Dodika, započeti rat
13. listopada 2010. u 07:58 6 komentara 5 prikaza
lagumdžija
Foto: VL FOTO

- Ili ću naći način da legitimno zaustavim Dodika u kršenju Ustava fizičkom silom, nad kojom imam ovlasti, ili ću biti smijenjen (predsjedatelj Vijeća ministara) i neki ludi radikali će preuzeti moju dužnost i to će učiniti. Kao civilno društvo, legitimno izabrani ljudi borit ćemo se svim sredstvima protiv secesije ili ćemo, u protivnom, biti uništeni od islamskih radikala koji će započeti rat, rekao je čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija za londonski dnevnik Times uoči dolaska američke državne tajnice Hillary Clinton u Sarajevo.

Oprobani recept

Lagumdžija, kojega ovaj dnevnik opisuje kao umjerenog političara, izrekao je nekoliko vrlo opasnih konstrukcija pa bi se u svakom slučaju trebalo pronaći načina kako ga zaustaviti u realizaciji svebošnjačkog plana, pri čemu se ne libi čak ni posegnuti za do sada oprobanom prijetnjom ‘islamskim radikalima’. Ovim klasičnim zamjenama teza Lagumdžija pokušava stopama Harisa Silajdžića prijetiti da će u BiH doći do destabilizacije situacije i izbiti novi rat. U prijašnjim političkim epizodama sarajevski su se političari uglavnom služili bivšim visokim predstavnicima, raznim organizacijama kojima plaćaju za lobističke usluge. No, Lagumdžijina izjava nije pretjerano ozbiljno shvaćena.

Hrvat premijer

Samo je zakašnjela, makar kada su izbori u pitanju. Zbog tvrdnje da zemlji prijeti islamski radikalizam, među svojim biračkim tijelom bi osvojio manje glasova nego što danas ima. On je očito spreman na sve kako bi bio u Vijeću ministara, no planove mu ruši SNSD, ali i HDZ BiH koji očekuje da nakon Bošnjaka i Srbina, Hrvat bude na čelu državne vlade.

  • dzalic:

    zašto bi odstupio

  • Ana33:

    Krešiću! Pa Lagumdžija i JESTE islamski radikal!!! Samo naivci neće u to vjerovati...

  • Tuce:

    Povodom precizne i jasne izjave Predsjednika SDP-a, dr Zlatka Lagumdžije, date londonskom dnevniku Times, koja je pogrešno i zlonamjerno prenesena i interpretirana od strane novinske agencije SRNA, SDP javnosti želi ponoviti stav Predsjednika Lagumdžije i SDP-a Povodom precizne i jasne ... prikaži još!ne izjave Predsjednika SDP-a, dr Zlatka Lagumdžije, date londonskom dnevniku Times, koja je pogrešno i zlonamjerno prenesena i interpretirana od strane novinske agencije SRNA, SDP javnosti želi ponoviti stav Predsjednika Lagumdžije i SDP-a. Predsjednik SDP-a je u svojoj izjavi Timesu, jasno dao do znanja svima u Bosni i Hercegovini da, ukoliko Milorad Dodik bude pokušao silom prekršiti Dejtonski mirovni sporazum i pocijepati državu BiH, a to ne bude spriječeno od strane međunarodne zajednice u skladu sa njenim obavezama proisteklim iz tog sporazuma, onda će legalne i legitimne vlasti BiH Dodikov pokušaj spriječiti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i silu. Takav legitiman odgovor na Dodikovo kršenje ustava je jedini način da se spriječe gori scenariji u BiH i regionu. (Sarajevo) Komentari na članak Ime: Email: Komentar: evo vam demant koji je objavio SDP Objavljeni komentari