ODGOVOR

Lagumdžija nije htio sa mnom u Ahmiće, a molio me da ga podržim

Josipovic
VL FOTO
27.04.2011.
u 09:59

Josipović poručio da ne podržava referendum u RS-u, ali niti Lagumdžijinu političku praksu u Federaciji

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je žestoko, bez rukavica, odgovorio predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji na predbacivanje da se miješa u unutarnje stvari u BiH. Na Lagumdžijijn poziv da se nije oglasio o raspisivanju referenduma u RS-u oko potpore državnome Sudu i Tužiteljstvu BiH, Josipović je optužio čelnika SDP-a da mu se nije želio priključiti u obilasku stratišta sva tri naroda u BiH a da je umjesto toga tražio potporu za njegove poslijeizborne saveze.

- Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je meni u Zagreb tražiti potporu za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država, naveo je u pisanome odgovoru Radiju Slobodna Europa hrvatski predsjednik.

Poruka oko vlasti

Josipović je time odgovorio na posljednje degutantno priopćenje čelnika SDP-a koji je poručio da kardinal Vinko Puljić neće biti deložiran iz svoje rezidencije te je pozvao predsjednike Srbije i RH da se ograde od referenduma koji provodi RS. Pri tome je Josipović, kao i više puta ranije iznio svoje krajnje principijelno stajalište da o svim važnim pitanjima u BiH treba postojati koncenzus sva tri naroda, na što poziva i Lagumdžiju.

- Odgovor na pitanje o referendumu u RS-u je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donijeti samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne držim dobrom idejom. Ne držim dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH i to ističem od početka svoga mandata. Nadam se da će Lagumdžija to načelo i sam primijeniti u svojoj političkoj praksi, poručio je Josipović koji je aludirao na izbacivanje Hrvata iz vlasti u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?