Bez dogovora

Lagumdžija ne da Hrvatima premijera i dvoje ministara

sastanak
VL FOTO
24.09.2011.
u 12:11

Unatoč očekivanjima, ništa od dogovora u ponedjeljak zbog ultimatuma Bošnjaka

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović iskazao je nakon susreta s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom pesimizam da će na sastanku u Brčkom sljedećeg tjedna biti postignut dogovor o novom sazivu Vijeća ministara, skoro godinu dana od okončanih izbora u ovoj zemlji. Istodobno, čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić bio je blagi optimist oko mogućnosti dogovora o važnim reformskim zakonima koji su važni da bi BiH bila u stanju do kraja godine podnijeti prijavu za otvaranje procesa o pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

Reforme DA

“Što se tiče Vijeća ministara, teško da možemo bilo što dogovoriti s obzirom da većinske bošnjačke stranke još nisu prevagnule oko toga da Hrvatima treba pripasti položaj premijera i dvoje ministara”, rekao je Čović govoreći o očekivanjima od sastanka na kojemu će se okupiti čelnici šest vodećih političkih stranaka u BiH koji će se u ponedjeljak održati u Brčkom na poziv SDS-a. Dodao je, međutim, kako je realno očekivati dogovor o zakonima važnim za europske reforme, no ne i o Vijeću ministara što po njemu još dodatno smanjuje šanse za međusobni dogovor.

“Ako negativno završi sastanak u ponedjeljak, bojim se da ćemo imati još uži prostor za dogovor”, dodao je lider HDZ-a BiH.

Vodeće hrvatske i srpske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo Vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripala pozicija premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske funkcije koje u aktualnome sazivu imaju bošnjačke stranke.

Bez kompromisa

Istodobno, većinske bošnjačke stranke, SDP BiH i SDA, traže da popune pet od deset mjesta u Vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda. Vlast na razini države u BiH nije uspostavljena skoro godinu dana od izbora koji su održani 4. listopada 2010. godine. Cijelu lavinu krize u BiH generirala je ilegalna i protuustavna uspostava vlasti u Federaciji BiH o čemu uostalom svjedoči odluka SIP-a BiH, ali i Suda BiH koji je odbio zahtjeve pojedinih izaslanika iz Doma naroda da im se prije potpunog izbora Doma dodijele certifikati o izboru. Unatoč svemu i očito pod pritiskom politike, međunarodna uprava odobrila je nelegalnu platformašku vlast koja je na štetu Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 8

CI
cinbenik
12:31 24.09.2011.

E je jak taj Lagundzija i mocan ,kada za protivnike ima kriminalce i izdajnike koji nemaju argumenata da uvjere bilo koga u ispravnost politike koju su vodili i koju vode,osim svioh sluga naslonjenih na jasle HDZea.Lako mu je sa njima vidjecemo kako ce proci kada hrvate bude predvodilo postenje i istina.

GA
garbage2
12:54 24.09.2011.

Prodavanje magle. Kriza je pocela onog momenta kad HDZ-ovci nisu htjeli da izaberu predstavnike za federalni dom. Pa nitko nije budala. I pored toga su im dali sansu da udu u vladu ako daju jedno ministarsko mjesto platformasina. nisu ni to htjeli. e pa neka ih sada u opoziciji. Ovo je parlamentarna demokracija, sto znaci odnijeti najvise glasova ne podrazumjeva automatski da imas vlast. ako nemas apsolutnu vecinu onda moras traziti partnere za vlast. ako ih ne nades ides u opoziciju a u vlast idu oni koji se mogu medusobno dogovoriti. sa HDZ-om nece nitko u vlast. izuzev Dodika naravno. A i on to radi za vastiti racun.

VR
vrisak
09:52 25.09.2011.

U NEVIRI NIKAD VIRE SAMO KO CE TO GLUPLJACIMA DOKAZAT

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?