Članstvo u EU

Lagumdžija: Nakon sastanka u Bruxellesu BiH bliže EU

\'lagumdzija zlatko\'
VL
28.06.2012.
u 16:55

Precizno i jasno je definiran red koraka u narednih pet mjeseci i kreirana je pozitivna atmosfera

Nakon jučer održanog sastanka domaćih političkih predstavnika s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom u Bruxellesu Bosna i Hercegovina je nekoliko koraka bliža ubrzanju puta ka EU, ispunjavanju uvjeta koji će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je bliža da do kraja  godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Ovo je danas u Sarajevu novinarima kazao ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija odmah po dolasku iz Bruxellesa. Naglasio je da je precizno i jasno definiran red koraka u narednih pet mjeseci te da je kreirana pozitivna atmosfera, a visoki nivo spremnosti pokazala je i „nova, prema mom mišljenju, stranka predvodnica opozicije (SDA), a njeni predstavnici su naglasili da se može očekivati njihovo konstruktivno djelovanje kada je u pitanju europski put BiH\". Lagumdžija ističe da je prva točka potpisanog dokumenta, koji je jučer usaglašen u Bruxellesu, provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu \"Sejdić i Finci\", a usuglašeno je i zajedničko rješenje za provođenje te presude između četiri stranke iz Federacije (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990). \"Ostalo je usuglašavanje sa SNSD-om i SDS-om da bi se i taj dio riješio. To je način da  se prije početka predizborne kampanje u parlamentu BiH nađe zajednički prijedlog ustavnih izmjena kada je u pitanju provođenje presude u predmetu \'\'Sejdić i Finci\'\", kazao je Lagumdžija.

Europski povjerenik je s političkim predstavnicima BiH pokrenuo dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja Europskoj uniji, a radi se o inicijativi koja ima za cilj da pomogne BiH da krene naprijed u procesu pristupanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?