OSOBNE AMBICIJE

Lagumdžija cilja na poziciju premijera Vijeća ministara

lagumdžija
VL FOTO
27.06.2010.
u 15:04

Predsjednik SDP-a se nakon objave kandidata za izbore ‘pohvalio’ stranim diplomatima da misli Hrvatima uzeti poziciju prvog čovjeka državne Vlade

Ako nakon izbora Socijaldemokratska partija (SDP) bude sudjelovala u formiranju vlasti na državnoj razini, Zlatko Lagumdžija tražit će poziciju premijera. Kako doznaje Večernjak, ovo je u više razgovora sa svojim stranačkim suradnicima, ali i stranim predstavnicima najavio sam Lagumdžija.

Istraživanja

Ohrabren predizbornim anketama prema kojima SDP može računati na najviše glasova, Lagumdžija uvelike razmišlja o ulasku u vlast. Dugogodišnjoj politici odbijanja suradnje s nacionalnim strankama očito je došao kraj, jer je svima u SDP-u postalo jasno da time sami sebi zatvaraju vrata vlasti. Naime, odnos političkih snaga u Bosni i Hercegovini je takav da bez barem nekih nacionalnih stranaka, posebno na državnoj razini, nije moguće formirati vlast.

Lagumdžija više ne želi biti vječiti lider oporbe, a svoj ulazak u buduću vladajuću koaliciju kani uvjetovati premijerskom pozicijom na državnoj razini. Osim neupitne osobne ambicije, Lagumdžijina želja da bude premijer može se shvatiti i kao svojevrsni odgovor na kritike koje mu se upućuju zbog nespremnosti da se kandidira za člana Predsjedništva BiH i tako preuzme odgovornost koja mu kao lideru najveće oporbene stranke pripada. Poznato je da se Lagumdžija niti na jednim dosadašnjim izborima nije kandidirao za poziciju u državnom Predsjedništvu nego je igrao na sigurnu kartu nositelja stranačke liste za državni Parlament.

Ulazak SDP-a u vlast i eventualno imenovanje Lagumdžije za državnog premijera značilo bi da će Hrvati još jedan četverogodišnji mandat biti bez ove utjecajne pozicije u izvršnoj vlasti koja im pripada po svim dosadašnjim dogovorima budući da su u posljednja dva mandata Srbin Nikola Špirić, odnosno Bošnjak Adnan Terzić bili na čelu Vijeća ministara. Čak se i bošnjački i srpski političari slažu kako je krajnje vrijeme da premijersko mjesto pripadne Hrvatima.

Osobna pozicija

Kalkuliralo se da bi u slučaju ulaska SDP-a u vlast to mogao biti ekonomski stručnjak i državni ministar financija iz vremena Alijanse za promjene Anto Domazet. No, Lagumdžiji to očito nije važno. Važno je samo zadovoljiti osobne stranačke apetite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?