GRUDE

Laboratorij koji nikad nije radio istražuje policija BiH i RH

svinjska gripa-laboratoriji
Reuters
22.10.2010.
u 09:00

Postojali su planovi da će se u ovom laboratoriju raditi i analize hrane i vode

“Dobar dan, je li ovo mikrobiološki laboratorij, trebali bismo izvaditi nalaze”, upitali smo korpulentnog mladića pred ulazom u svježe obojenu zgradu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije smještenu u Grudama. “Laboratorij jest, ali nalaze nećete dobit jer ne radi”, kazao je u dahu mladić od kojeg doznajemo da radi kao vozač u spomenutom ministarstvu. “A što ne radi, to ja ne znam, pitajte one koji su ga i otvorili”, spremno nas je preduhitrio naš sugovornik uporno izbjegavajući fotoobjektiv.

Vrijedna oprema stoji

Jedna plinska boca, prazna košara za smeće, nekoliko epruveta, mikroskop i emajlirano posuđe, koje je prekrila prašina, sugeriraju da se u ovaj, kako ga je etiketirala bivša koalicijska vlast, u “moderni mikrobiološki laboratorij” odavno nije navraćalo. - Pa, dolazi li itko ovdje?, pitali smo našeg sugovornika koji je već počeo iskazivati nervozu pred novinarskom znatiželjom. “Ja odavno nisam nikog vidio”, odbrusio je vozač dok je ulazio u zgradu Ministarstva zdravstva. Zaključana ulazna vrata u moderni mikrobiološki laboratorij, kako doznajemo, praktički nisu otključavana od njegova svečanog otvaranja 10. veljače ove godine. Tada je dr. Boris Grizelj, tadašnji županijski ministar zdravstva, kazao da Županija Zapadohercegovačka dobiva moderan laboratorij zbog kojeg njezini stanovnici neće više morati po nalaze ići u Mostar, Čapljinu ili druga mjesta. U ovu tek fiktivnu investiciju, koja danas zjapi prazna, a laboratorijska oprema skuplja prašinu, uloženo je čak 250.000 maraka. Izjava bivšeg ministra zdravstva Borisa Grezelja da će im u proračunu zbog ovog laboratorija ostati 300.000 KM na godinu, jer su sredstva prije toga išla u Mostar, nije se, nažalost, još uvijek ostvarila. Umjesto da u ovom objektu medicinsko osoblje analizira krv, urin... brojnih pacijenata s prostora Zapadnohercegovačke županije, o njegovoj gradnji i opremanju bave se, kako doznajemo, policijski istražitelji iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Premda nema službene informacije, postoje informacije da je preko ove investicije opran nepoznat iznos novca. “Pa gdje ste našli pisati samo o laboratoriju, koliko krupnijih stvari ima u županiji”, kritički se osvrnuo na novinarsko raspitivanje čuvar zgrade županijskog ministarstva u čijem se sastavu nalazi sporni mikrobiološki laboratorij.

I dalje po nalaze u Mostar

Promatrajući prostor i opremu kroz prašnjava stakla, vidljivo je da u njega odavno ne navraćaju ni djelatnice koje su tamo zaposlene, ali za to uredno svaki mjesec traže plaću. Unutar mikrobiološkog laboratorija trebali su se raditi brisevi grla, nosa, uha, korpokultura, urinokultura i izdavati sanitarne knjižice, što se radi u Mostaru i Čapljini. Rađeni su i planovi da se u laboratoriju radi analiza hrane i vode. Spomenimo da se iz proračuna Zapadnohercegovačke županije za medicinske nalaze izdvajalo više od 300.000 KM godišnje za više od 24.000 nalaza koje se rade u Mostaru. Propao je i pokušaj pronalaska stručnog, educiranog kadra za ovakvu vrstu medicinske djelatnosti. No, bivši ministar zdravstva Boris Grizelj izjavljivao je da će do konačnog rješenja rad laboratorija nadzirati doktor specijalist za mikrobiologiju. Osim nestašice kvalitetnog tehničkog kadra, izbio je i problem financiranja laboratorija jer za njega sredstva uopće nisu predviđena u ovogodišnjem proračunu. - Na sjednici ćemo vidjeti što se iz tekućih zaliha može prebaciti za troškove plaće i materijalnih sredstava, a zbog otvaranja ovog laboratorija morali smo mijenjati pravilnik ZZO-a, kazao je prije nekoliko mjeseci za Večernji list ministar Boris Grizelj. Hoće li famozni laboratorij biti stavljen u funkciju, zbog policijske istrage ne može potvrdi ni nova županijska vlast.

Ključne riječi

Komentara 1

ZD
zdena
22:10 28.02.2011.

Ovo je baš stvar za policiju.Nije mi jasno da HSP u svojim promotivnim materijalima ističe da je otvoren taj laboratorij, a od toga ništa.Kao ratni invalid, ja po svoje nalaze još uvijek moram ići do Mostara, umjesto da iste radim u tom laboratoriju.U promotivnom materijalu HSP-a vidi se kako Jurišić i Grizelj režu vrpcu, trebali su oni simbolično obaviti neku pretragu.Kad tamo ništa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?