Putujuća izložba

Znanje o vlastitoj povijesti pomaže nam nositi se s poteškoćama današnjice

25.01.2019.
u 08:35

Katolička crkva u BiH 2018. godinu obilježila je i kao Stadlerovu godinu. U prošloj godini tako su obilježena tri značajna jubileja vezana uz prvog vrhbosanskog nadbiskupa, slugu Božjeg Josipa Stadlera. Prvi je 175. obljetnica njegova rođenja, a rođen je 24. siječnja 1843. godine u Slavonskom Brodu, drugi 150. obljetnica svećeničkog ređenja 1868. u Rimu, dok je treći jubilej u prošloj godini bio 100. obljetnica njegove smrti.

Briga o potrebitima

Josip Stadler preminuo je 8. prosinca 1918. godine u Sarajevu. Upravo u Sarajevu brojni su tragovi života i rada sluge Božjeg Josipa Stadlera. Vidljivi su na svakom koraku, a najviše se očituju u njegovoj brizi za potrebitima, istaknuo je postulator don Pavo Jurišić otvarajući u izložbenom paviljonu Srednje škole Ivana Gorana Kovačića u Kiseljaku deseto jubilarno izdanje putujuće izložbe koja opisuje život i djelo Josipa Stadlera.

- Ono što me najviše fascinira iz života sluge Božjega Josipa Štadlera jest njegov osjećaj prema malom čovjeku i siromahu, kojemu je, uz svoju nesebičnu ljubav i Božju pomoć, uvijek našao načina pomoći - kazao je don Pavo te opisao Stadelorov dolazak u Sarajevo i jedan od njegovih prvih poteza. - Došavši u Sarajevo, vidio je mnoge starije osobe koje nisu imale krova nad glavom. Sagradio je daščaru, u njoj naložio vatru i pobrinuo se da imaju topao dom. Cijeli svoj život brinuo se o potrebitima, starima i nemoćnima, djeci u sirotištu, koje je također osnovao, a utemeljio je i Družbu sestara Služavki Malog Isusa, koje se i danas brinu o potrebitima - podsjetio je okupljene na izložbi o životu sluge Božjega Josipa Stadlera postulator don Pavo Jurišić. Don Pavo se osvrnuo i na izazove današnjeg vremena te svakodnevne prijetnje o nestanku katolika iz BiH.

- Vremena u kojima je živio i radio Josip Stadler bila su teška, možda i teža od današnjih. Upravo učeći o našim velikanima i povijesti, tražimo snagu za izazove današnjeg vremena - poručio je okupljenima don Pavo.

Svjedočanstva o mnogim dobrim djelima koja za života učini Josip Stadler poslana su prije deset godina u Vatikan kada je pokrenut postupak kanonizacije i proglašenja Stadlera svetim. Dok se čeka odluka iz Rima, sestre Služavke Malog Isusa, uz pomoć Društva prijatelja Malog Isusa, odlučile su podsjetiti na život i djelo crkvenog velikana i utemeljitelja njihov družbe. U tom cilju organizirale su izložbu koja obilazi mnoga mjesta u Hrvatskoj i BiH podsjećajući na život i djelo prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. - Raduje me što su mnogi prijatelji otvorena srca prihvatili ideju o jednoj ovakvoj izložbi kojom podsjećamo na velikog čovjeka i utemeljitelja naše družbe - kaže sestra Ana Marija Kesten, predsjednica Društva prijatelja Malog Isusa.

Zanimljiv program

Među zaslužnima za gostovanje izložbe u Kiseljaku jest i sestra Danica Bilić, koja je nakon službe u Kući navještenja SMI u Gromiljaku pokraj Kiseljaka raspoređena u Neum, ali se ovom mjestu rado se vraća kako bi obogatila i ovdašnji duhovni život.

O ulozi Josipa Stadlera u životu vjernika lepeničkog kraja na izložbi je govorio Ivo Miro Jović, predsjednik kiseljačke podružnice HKD-a Napredak. U glazbenom dijelu programa nastupili su Goran Totić i Vlado Kudić, potom Tamara Budimir, Zbor mladih župe Gromiljak, dok su pjesme o Stadleru recitirali Iris Kunstek i Antonio Franković, učenici Osnovne škole “Gromiljak”. Ovom su prilikom uručene nagrade i Miji Vučić te Luki Kneževiću, učenicima Srednje škole “Kiseljak”, pobjednicima likovnog natječaja o temi “Sluga Božji Josip Stadler - svjetiljka koja gori i svijetli”, koji je u jubilarnoj Stadlerovoj godini organiziralo Društvo prijatelja Malog Isusa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije