Jedina festivalska nagrada

Zlatni dukat koji ima oblik srca i sjaj ljubavi

02.09.2016.
u 08:00

21. dani hrvatskoga filma Orašje 2016. 3. - 9. rujna

Prvi zapaženi redateljski rad mu je “Prestanite jesti”. Režirao je 2001. televizijsku seriju “Novo doba” i igrani film “Što je muškarac bez brkova” (2005.) Smatra se pola Pažaninom, pola Višaninom. Obitelj mu je sa svih strana Hrvatske; baka iz Sinja, jedan djed poluzagorac, drugi poluslovenac, pa on “nije siguran od kuda je”. Hribar je otac četvero djece. Studirao je i diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost te filmsku režiju na ADU. Godine 2011. preuzeo je vođenje Hrvatskog audiovizualnog centra.

“Ima se, meže se”, postala je samo jedna od popularnih uzrečica Seke Odak. Zasluga za taj dio pripada isključivo Nives Ivanković jer glumica sama kreira dijaloge svog lika, ona je autorica svih smiješnih Sekinih izjava. Nives Ivanković je rođena 1. lipnja 1967. u Tomislavgradu. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, a u Sarajevu je diplomirala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti. U profesionalnom angažmanu je stalna članica drame HNK Split, i to punih 19 godina. U kazalištu, pak, Nives ima status prvakinje, a režija joj je velika ljubav.

Otvorio je prvu benzinsku crpku u bivšoj Jugoslaviji, u Brčkom 1987. godine. “Kad sam ja to učinio, nitko drugi se to nije usudio ni pomisliti, a kamoli napraviti”, rekao je Antunović kojega od tada prati nadimak “kralj nafte“. Danas u Hrvatskoj ima dvije tvrtke, dvije u BiH, te po jednu u Beču, Münchenu i Delawareu (SAD). Njihova glavna djelatnost je trgovina naftnim prerađevinama i ugostiteljstvo. U BiH drži oko deset posto tržišta nafte, u Hrvatskoj je taj postotak znatno manji. Sva njegova poduzeća prave godišnji promet od oko 500 milijuna eura.

Priznanja u obliku Zlatnog dukata u postolju od višestoljetnog drveta staroga hrasta (abonos), koja Posavci daruju u posebnim i osobitim prigodama, ove godine dobili su glumice Nives Ivanković, redatelj Hrvoje Hribar i poduzetnik Tomislav Antunović.

Dukati u abonosu

Festival “Dani hrvatskog filma” u Orašju nije natjecateljskog karaktera, no ipak daje posebne nagrade - zlatne posavske dukate za životno djelo u filmskoj umjetnosti te za doprinos razvitku hrvatskoga filma.

Od prošle godine priznanje se dodjeljuje i prijateljima filmskog festivala u Orašju, osobama koje od početka potiču organiziranje i sponzorstvo Dana hrvatskog filma.

Zlatne dukate Posavci daruju samo posebnim i najdražim gostima u posebnim prigodama, a takva je upravo filmski festival. Čak je i postolje za dukate posebno jer je izrađeno u drvetu hrasta abonos starosti do 8000 godina koji je pronađen na prostorima Posavine, u riječnim koritima Save i Bosne. U pet posljednjih festivalskih godina zlatne dukate do sada su primili Vanja Drach, Bogdan Žižić, Relja Bašić, Špiro Guberina, Fadil Hadžić, Antun Vrdoljak, prof. Joško Juvančić, Zlatko Vitez, Božidarka Frajt i Vlatko Dulić, Branko Schmidt, Lukas Nola i Drago Živković.

- Pokušala sam pronaći riječi kojima bih opisala svoje emocije kada sam saznala da ću ove godine biti dobitnica Zlatnog dukata, najprestižnije naše glumačke nagrade. Ne dolaze riječi, ne oblikuju se misli, naprotiv, bježe li ga, bježe, ali samo je srce puno, puno..., Ivo i Posavina zlatnim slovima u srcu utisnuti već dugi niz godina. Odrastala sam i glumački sazrijevala uz ovaj festival. Nižu se slike u glavi najljepših i najluđih glumačkih druženja, Orašje je za mene glumački spomenar. I ne samo glumački. Posebna priča su Posavci koji su nas glumce “usvojili” kao svoj rod rođeni. To je jedini festival gdje glumci bježe iz hotela i traže da ih se smjesti privatno po kućama. Ta jutra uz Savu, kavu, kulen, mladi sir, rakijicu, prepričavanje sinoćnjih događaja i onda plovidba na splavi niz Savu, tamburaši... Što reći osim da ovaj dukat ima oblik srca i sjaj ljubavi. Stoga velika hvala struci, mojim kolegama na ovom najemotivnijem i najdražem priznanju, velika hvala mome prijatelju Ivi Gregureviću i mojim Posavcima koji mene već doživljavaju kao svoju. I da, nikako da smislim govor, ali znam da ćemo kititi tamburaše moja “slavonska lola i bekrija” moja divna prijateljica kolegica Sandra Tankosić Lončarić, a prva pjesma će biti, pogađate, “Posavino ‘ko te nije volio ne zna što je izgubio”, kazala nam je glumica Nives Ivanković ususret festivalu u Orašju na kojem će joj biti svečano uručena posebna festivalska nagrada “Zlatni dukat” u postolju od abonosa.

Dugogodišnje prijateljstvo

Radost ne skriva ni još jedan prijatelj i sponzor festivala, gospodarstvenik Tomislav Antunović. - Za Ivu me veže dugogodišnje prijateljstvo, poštujem ga i kao prijatelja i kao glumca, a festival koji je inicirao u Orašju mogao je poteći samo od jednog takvog genijalca. Od početka podržavam ovaj festival, sponzor sam i uvijek sam tu uz Ivu, Orašje i manifestaciju. To se nekako i podrazumijeva jer ja sam rođen na ovom posavskom području u Ulicama pa je to i moj festival. Festival mi je iznimno drag, kao i ova nagrada koju smatram posebnom i meni vrlo dragom, kazao nam je Antunović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?