Pero Oršolić

Vitraji su mu unikatni i prava umjetnička djela

30.01.2019.
u 11:56

Obrađivati staklo kao dekorativni element koji će krasiti razne objekte, čak i predmete za svakodnevnu uporabu, no ponajviše crkve, mogu samo vrhunski majstori. Stari je to zanat u koji se upuštaju samo malobrojni, tako da polako i tiho odumire.

Stari zanat

Ipak, uporne su još i ustrajne obrtničke radionice starih majstora koji se bave izradom vitraja, a koji djeluju u Tolisi i Vitezu. 
Pero Oršolić iz Tolise jedan je od njih. Staklarstvom se bavi već 23 godine, a vitraje izrađuje više od desetljeća. Iako ga zovu i Pero Staklar, njegovi temelji obrtništva nisu na staklenim nogama. Svoju umjetničku crtu i sklonost ukrašavanju i oblikovanju stakla najbolje izražava upravo kroz taj, sada već ozbiljan biznis u kojem zapošljava pet osoba, no, ističe, najvažniju riječ ipak ima žena, njegova supruga Nada. Uspio je prekrasnim uracima umjetničke vrijednosti ukrasiti brojne crkve u BiH, Austriji i Njemačkoj, čak i u Australiji (Canberra). – Aktualni su vitraji koje radim za crkve u Orašju, Ljutom Docu, crkvu u Buni kraj Mostara, a neki su i dogovori za jednu crkvu u Austriji - objašnjava Pero i ističe kako je za oblikovanje stakla potrebno puno strpljenja. Prisjeća se svojih početaka jer je, kaže, krenuo od nule bez ikakve potpore, ali čim bi nešto zaradio, odmah je ulagao u nove strojeve.

- To je recept uspješnosti, potrebno je stalno ulaganje u posao, a ne u glamur, skupa vozila i slično - objašnjava nam Pero.

Težak, ali lijep posao

U radnom prostoru toliškog Staklorada zamjetna je užurbanost i točan raspored zaduženja, kao što je i točna isplata plaća zaposlenika. Svi su usmjereni na posao jer svaka, pa i najmanja, pogreška znači pucanje stakla, a jedino ga nabavljaju u inozemstvu. - Posao je težak, ali ima i svoje lijepe strane, osobito kada radimo komplicirane zahvate, primjerice, kada trebamo dočarati nabore haljine, uskladiti boje, kada jedno staklo treba prijeći u više tonova. Svaki je uradak poseban, unikatan, svaki novi rad je i umjetničko djelo s obzirom na to da radim s renomiranim umjetnicima, pa je posao toliko i izazovan, kreativan i lijep - zaključuje Pero. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije